fbpx Elendig inneklima i sykehusene Hopp til hovedinnhold

Elendig inneklima i sykehusene

I 2011 refset Riksrevisjonen drift og vedlikehold av norske sykehusbygg. Bilde fra Oslo Universitetssykehus anno 2012. Foto: Erik M. Sundt. Foto: erik m sundt

Sykepleiere og andre ansatte i norske sykehus har dårligst inneklima i landet. Dårlig ventilasjon og temperaturforhold er det som stjeler mest energi på jobben. 

– Jeg mener de norske helseforetakene misligholder offentlig eiendom. I 2011 refset Riksrevisjonen drift og vedlikehold av norske sykehusbygg, som hadde sopp, vannskader, dårlige tak og fuktighet. Men forfallet fortsetter. Det merkelig er at ingen gjør noe med det, sier overlege i Arbeidstilsynet, Jan Vilhelm Bakke til Tidsskriftet.

 

Dårlig inneklima
Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at sykepleiere har dårligst inneklima av alle yrkesgrupper. I tillegg til dårlig inneklima er det også mye unødvendig eksponering for desinfeksjons- og rengjøringssmidler.

I en undersøkelse TNS Gallup har gjort for Enova har yrkesaktive kontorarbeidere svart på hvilke faktorer som gjør at de eventuelt føler seg uopplagt på jobb.

– Dårlig luftkvalitet kan føre til tretthet, hodepine, irriterte luftveier og hudproblemer. Mange astmatikere blir verre på jobben. Det er også påvist at for høy og for lav temperatur reduserer konsentrasjon og produktivitet, sier Bakke.

Det kan lege Kari Tveito bekrefte. Hun har jobbet som overlege ved CFS/ME-senteret i høyblokka på Aker sykehus.

– Flere valgte å kle ekstra godt på seg for å kunne ha vinduet oppe om vinteren. De vanligste plagene var hodepine, nedsatt konsentrasjonsevne og redusert arbeidskapasitet. Det var så ille at jeg i en periode lånte kontor i andre deler av sykehuset, sier Tveito.

 

Tas på alvor
Avdelingsleder ved Arbeidsmiljøavdelingen ved Oslo Universitetssykehus sier de tar de ansattes arbeidsmiljø på alvor.

– Inneklima kommer på tredjeplass over arbeidsmiljøutfordringer i OUS. Vi har bygningsmasse av nyere dato som har tilfredsstillende inneklima, men vi har også gammel og nedslitt bygningsmasse, eksempelvis på Radiumhospitalet og på Ullevål som trenger oppgradering. Det er utarbeidet en prioritert tiltaksplan for perioden 2014-2025 som skal ivareta dette, sier hun.

Les: Bak fasaden ved OUS

Se bilder fra OUS-forfallet