fbpx Vil ha utvidet forskrivingsrett Hopp til hovedinnhold

Vil ha utvidet forskrivingsrett

MER ENN P-PILLER: Jordmødre og helsesøstre vil også skrive ut hormonspiral, p-stav og p-sprøyte. Illustrasjon: Colourbox

– Vil gjøre det mindre tungvint å få prevensjon, mener helsesøsterleder.

I dag kan helsesøstre og jordmødre skrive ut p-piller til jenter mellom 16 og 19 år. Kristin Sofie Waldum, leder i Landsgruppen av helsesøstre, mener det er en kunstig grense.

– Aborttallene stiger mest blant kvinner mellom 20 og 24 år, påpeker hun.

– Derfor bør vi gjøre det lettere for dem å få prevensjon.

 

Færre aborter

Det er Kristelig Folkeparti (KrF) som har satt saken på dagsorden. Partiet har foreslått en rekke abortforebyggende tiltak for Stortinget. Ett av dem er å utvide forskrivingsretten for helsesøstre og jordmødre.

Det viktigste for Waldum er å utvide aldersgrensen.

– Da vi fikk forskrivingsrett for de mellom 16 og 19 var effekten færre aborter, påpeker hun.

– At abortene øker blant de over 19 tyder på at de har ikke god nok tilgang på prevensjon. Derfor ønsker vi flere lavterskeltilbud for dem.

 

Henvise

Waldum ser heller ikke noe i veien for å skrive ut til kvinner som er over 25.

– Det kan være naturlig å ha mulighet for prevensjonshjelp når man likevel er på helsestasjonen for spedbarnskontroll, sier hun.

– Jordmødre og helsesøstre må, akkurat som legene, sjekke deres familiehistorie og blodtrykk for å utelukke forhøyet risiko for eksempel for blodpropp. Akkurat som i svangerskapsomsorgen, der jordmødre følger opp det normale svangerskapet, vil vi henvise til lege dersom det er økt risiko.

 

Tiltak

Helsesøstre og jordmødre ønsker også å skrive ut andre hormonelle prevensjonsmidler, som hormonspiral, p-stav og p-sprøyte.

Krfs forslag er nå til behandling i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. I sitt høringssvar peker Norsk Sykepleierforbund, som helsesøstrene og jordmødrene er en del av, på at det er viktig å gi bedre seksualundervisning i skolen og utvide aldersgrensen på helsestasjon for ungdom.

KrF foreslår også å se på muligheten for å tilby hormonell prevensjon uten resept. Det er Norsk Sykepleierforbund skeptisk til.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.