Guttejuks
Er det på tide å diskriminere gutta fram i sykepleieutdanningen?
Det vil seg ikke for menn i sykepleien. Samme hvor mye politikere sier at vi trenger dem, fortsetter norske menn å glimre ved sitt fravær. Menn velger ikke å jobbe med pleie og omsorg. Riktignok bemanner mannlige sykepleiere akuttmottaket på sykehusene, og de er å se i de mer teknisk orienterte spesialiseringene innen sykepleie. Men det er akkurat så langt de vil strekke seg. Gutter med interesse for å bidra med noe i helsetjenesten, blir heller noe innen administrasjon eller data.
Det er mulig å bare godta dette faktum, men premisset blir helt feil. Helsetjenesten vil neppe nå sitt maksimale potensial hvis vi avfinner oss med at pleie- og behandlingsoppgaver er et anliggende for kvinner. Bedre kjønnsbalanse sørger for bedre arbeidsmiljøer, mer trivsel og dynamikk. Menn og kvinner tenker og handler ulikt. Det stimulerer innovasjon. Ulike måter å tenke kvalitetsforbedring på, gir resultater.
Men virkeligheten er en annen. Den skjeve kjønnsfordelingen blant sykepleiere i Norge er blitt en selvforsterkende spiral. Kvinnenes dominans har ført til at menn ikke føler seg hjemme i denne verden, selv om de på andre arenaer nettopp har åpnet for mer androgyne sider. Det er en paradoks at den moderne mannen kan vise fram disse sidene i den private sfæren, men at det sier helt stopp når det kommer til utdannings- og yrkesvalget. Trolig har det å gjøre med at den skjeve kjønnsbalansen i helsetjenesten i seg selv er blitt et argument for gutta til å velge bort faget. Det er kanskje ikke sykepleieoppgavene de ikke har lyst på, men det å være i kvinners verden.
Skal man ha sjans til å snu denne selvforsterkende skjevheten, må vi først og fremst få flere menn inn på sykepleieutdanningen. Det er der det må begynne. Vi må ha flere gutter til å gå over terskelen. Blant dagens sykepleiestudenter er bare 12 prosent menn. Tallet er dønn konstant. Spørsmålet er så om vi bør ta noen snarveier for å øke denne andelen. Om vi må jukse litt for å få pendelen til å svinge den andre veien.
Jukseforslag. Et slikt «jukseforslag» presenterte nylig nestleder i NSF Student, Margrete Kanstad. Hun vil kjønnskvotere menn ved å gi dem to poeng ekstra når de søker seg inn på sykepleieutdanningen. Hun regnet ut at 110 flere menn hadde kommet inn på studiet i 2011 om menn hadde fått kjønnspoeng. Ikke så mange flere, altså, men dog.
Kanstad fikk ikke den helt store responsen. Det har kanskje å gjøre med at kjønnskvotering hittil stort sett har vært et tiltak som har gått i kvinnens favør. Kvotering som tiltak ble innført for å stimulere kvinneandelen på samfunnsområder hvor menn tradisjonelt dominerte. Det mest kjente tiltak var da styrene i norske selskap ble pålagt til å ha minst 40 prosent kvinneandel (2006). Det skulle forhindre at alle styrevervene bare går til gutteklubben grei. Tiltaket hjalp godt. Mens det i 1993 bare var tre prosent kvinner i styrene, oppfyller alle i dag lovens krav.
Illustrasjon: Marie Rundereim |
0 Kommentarer