fbpx Svenske sykepleierstudenter fortsetter lønnskampen Hopp til hovedinnhold

Svenske sykepleierstudenter fortsetter lønnskampen

Sykepleierstudenter rundt om i Sverige står på kravet «Inte under 24 000» i begynnerlønn. I morgen og lørdag blir det markeringer fra nord til sør i landet. 

– Vi står foran en tøff sommer, og det blir ikke lettere ved at mange nyutdannede autoriserte sykepleiere ikke vil ta stillinger før de får minst 24 000 kroner i måneden, sier Martin Højmann, sykepleierstudent og talsperson for «Inte under 24 000». I Stockholm er kravet 25 000 kroner.

Akademiska sjukhuset i Uppsala var det første universitetssykehuset som gav 25 000 kroner i begynnerlønn.

 

Felles kamp

– Vår kamp som yrkesaktive sykepleiere og nyutdannedes kamp for høyere begynnerlønn er to sider av samme sak. En høyere begynnerlønn som verdsetter den kunnskap vi tilfører helsesektoren, som er en forutsetning for pasientsikkerhet, løfter oss alle på sikt. La ikke arbeidsgivere sette yrkesaktive og nyutdannede sykepleiere opp mot hverandre. Vi er enige om at sykepleiere skal ha høyere begynnerlønn og en god lønnsutvikling, sier Højmann.

Følg «Jag gillar 24 000-uppropet» på facebook.

 

Startet i 2011

Lønnsopprøret blant de svenske sykepleierstudentene startet våren 2011, da studenter ved Umeå universitet opprettet en Facebook-gruppe med oppfordring til alle nyutdannede om ikke å godta en begynnerlønn på 21 500 kroner i måneden, som de store sykehusene i Sverige tilbydde dem. Hvis ikke arbeidsgiverne var villig til å gi dem minimum 24 000 kroner skulle de takke nei

Lønnsopprøret har siden spredd seg til store deler av landet, og arbeidsgiverne opplever nå å stå ansikt til ansikt med en ny generasjon sykepleiere, som allerede under utdanningen slår hånda i bordet.

 

Viktig yrke

Studentene framhever følgende punkt for høyere begynnerlønn:

* Vi har akademisk eksamen med minst 180 høgskolepoeng.

* Vi har egen autorisasjon som bevis på vår kunnskap og garanti for vårt samfunnsansvar.

* Vårt helsefremmende arbeid gir mennesker høyere livskvalitet og senker helsevesenets kostnader.

* Sykepleiere er snart mangelvare i Sverige (30 000 i 2030). Høyere lønn og bedre vilkår er en forutsetning for å lokke ungdom til vårt livsviktige yrke

 

Les: Nei til jobb under 24 000

Les: Svenske sykepleiere sier ifra!

Les: Kjempemarkering blant svenske sykepleierstudenter

Les: «Inte under 24 000» vinner fram

Les: Stemmen fra «fikarummet»

0 Kommentarer

Annonse
Annonse