fbpx Likelønn i revers Hopp til hovedinnhold

Likelønn i revers

Lønnsforskjellene mellom kvinner og menn øker. Og størst er lønnsforskjellene for kvinner med høyere utdanning. 

– Dette tyder på at politiske ambisjoner ikke er nok for å tette likelønnsgapet, sier Unio-leder Anders Folkestad i en kommentar til tallene fra Teknisk beregningsutvalg (TBU) som ble lagt fram i dag.

Les: Grunnlaget for inntektsoppgjørene 2014. Endelig hovedrapport fra Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene.

TBU-rapporten gir blant annet oversikt over utviklingen i de seinere år i lønninger, inntekter, priser og konkurranseevne. Siden februar er det innarbeidet ny statistikk og annet materiale, blant annet tall for lønn etter kjønn og utdanning og for samlet lønns- og inntektsfordeling.

 

85 200 kroner mindre

Ifølge oversikten fra TBU har lønnsforskjellene mellom menn og kvinner økt fra 86,5 prosent i 2012 til 85,8 prosent i 2013. I rene kroner betyr det at om vi tar utgangspunkt i at en mann i privat sektor hadde 600 000 kroner i lønn i 2012, tjente han 81 000 kroner mer enn en kvinne i offentlig sektor med tilsvarende utdanning. På det siste året har gapet økt med 4 200 kroner, og hun tjener nå altså 85 200 kroner mindre.

– De kvinnene vi her snakker om, arbeider stort sett i offentlig sektor. Kommunesektoren bør her ta selvkritikk, og ta et krafttak i årets oppgjør for å utjevne forskjellene mellom mannsdominerte yrker i privat sektor og kvinnedominerte yrker i kommunal sektor. For vi trenger alle de høyt utdannede kvinnene som i dag velger å arbeide som sykepleiere, lærere og andre yrker i offentlig sektor. Og i framtida trenger vi enda flere, slår Folkestad fast i en pressemelding fra Unio.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse