fbpx Ankelbruddet snudde livet Hopp til hovedinnhold

Ankelbruddet snudde livet

– Det var universets plan at jeg skulle brekke den ankelen, sier Thorleif Olausen. Nå tenker han klarere, er litt gladere og får gjort mer.

Thorleif Olausen ramlet ned fra en lekehest i august og brakk ankelen. Akkurat som Nikolaj Møller hadde han et ukentlig forbruk av alkohol på godt over 21 enheter i uken, og takket ja til å være med i Scand-anklestudien da han ble spurt.

Men til forskjell fra Møller, havnet han i intervensjonsgruppen og gikk til fem ukentlige møter hvor han lærte blant annet om alkoholens virkning og hva han skal gjøre når han blir fristet til å drikke. I tillegg fikk han B-vitaminer og disulfiram (antabus).

Sykepleien får snakke med ham på telefon. En dyp bassrøst kommer i andre enden, han høres mye eldre ut enn sine 29 år.

 

Lett å la være

– Lærte du noe på disse møtene du ikke visste fra før?

– Njaaa, kanskje litt om konsekvensene av alkohol i forhold til organene. Jeg kan ikke gjenta det her og nå, men jeg har lært en annen ting.

– Jaha?

– Jeg har lettere for ikke å drikke enn jeg hadde trodd. Det er ikke noe problem å la være. Jeg kunne klart det uten antabus også.

– Virkelig?

– For noen kan nok medisinen være med på å kickstarte det hele. Det kommer an på hvor mye tålmodighet og hvilket sinnelag man har.

– Du fikk antabus i seks uker?

– Opprinnelig var det tilbudet, ja. Men jeg fikk utvidet det til ti uker, så antabus var nok en god idé. Det gjør det kanskje lettere å si nei noen ganger når jeg er fristet.

 

Vil starte spisested

Olausen er kokk og vikarierer som assistent for funksjonshemmete. Han forteller at han har mange prosjekter på gang som han nå har fått mer tid til å drive med. Han og en kamerat har planer om å starte eget spisested nord for Købehavn. De skal dyrke egne grønnsaker i avanserte hageløsninger, servere muslinger og ha gode løsninger for energi- og avfallshåndtering.

– Det har vært meget oppløftende å slå den ankelen. Jeg får gjort riktig mye nå. Er mindre smådeprimert. Jeg tenker klarere og blir litt mer glad.

– Hva gjør du når du får lyst på en øl?

– I utgangspunktet har jeg ikke så lyst. Jeg har ikke tid. Men hvis det virkelig er en spesielt god øl eller rom, kan jeg ta det en sjelden gang.

– Har du erstattet drikkingen med noe?

– Meditasjon.

 

Brakk en skrue

– Vil du fortsette å være nesten avholdende etter studien?

– Ja, helt klart. Jeg er rastafari og har alltid bestrebet meg på ikke å drikke. Jeg var helt avholdende i to måneder på denne tiden i fjor, for eksempel.

– Har du hatt noen komplikasjoner etter ankeloperasjonen?

– Jeg slo foten i skapet åtte uker uti forløpet. Det resulterte i at en av skruene brakk litt, men det er ikke noe større problem. Jeg går uten smerter, men kan ikke løpe.

Olausen mener helt bestemt at det var universets plan at han skulle brekke ankelen.

– Det er godt at man kan få det positive ut av det negative. Jo mer positiv man er, jo mer overskudd får man!

 

Jeg har lettere for ikke å drikke enn jeg hadde trodd. Thorleif Olausen, ankeloperert

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse