fbpx Vil ha mer trening på sykehjem Hopp til hovedinnhold

Vil ha mer trening på sykehjem

Forsker etterlyser mer fysisk trening på sykehjem. 

Fysioterapeut og forsker Elisabeth Wiken Telenius ved Høgskolen i Oslo og Akershus har undersøkt livskvaliteten hos 170 beboere med demens på 18 sykehjem. Hun har sett på sammenhengen mellom livskvalitet og fysisk funksjon.


Muskler=bedre livskvalitet

Ifølge forskning.no kommer det fram i studien at demenspasientene med best muskelstyrke og balanse hadde bedre livskvalitet sammenlignet med de som hadde dårligere ytelse. 

– Livet er ikke slutt selv om man kommer på sykehjem. I dag finnes det veldig få treningsmuligheter for de som er på langtidsavdelinger. Kommunene burde få flere fysioterapeuter inn i eldreomsorgen, slik at beboere på sykehjem får daglig fysisk aktivitet, og aller helst individuelt tilpasset trening, sier hun til forskning.no.


Friske til beins

– Mange av dem som har demens er jo faktisk ganske friske til beins, men har blitt innlagt på grunn av svikt i hjernens høyere funksjoner. Vi vet at cirka 80 prosent av sykehjemsbeboerne har en demensdiagnose, påpeker Wiken Telenius til forskning.no.

Prioriterer korttidsbeboere

Cecilie Olsen er leder for NSFs faggruppe for sykepleiere i geriatri og demens. Hun kjenner seg godt igjen i funnene til fysioterapeut og forsker Elisabeth Wiken Telenius.

– Det har nok vært slik at fysioterapeuter og ergoterapeuter i større grad har jobbet mot korttidsbeboere på sykehjemmene, der det har vært en mulighet for at beboeren kan flytte hjem. Beboere med demens har nok ikke blitt prioritert på samme måte, fordi de ikke blir vurdert som å ha det samme rehabiliteringspotensialet.

– Fysisk aktivitet er positivt selv om man har en demensdiagnose. Vandrere er for eksempel ofte fysisk friske, og de kan ha stor utferdstrang. Det er gode eksempler på at både Wii og motoriserte sykler kan holde beboere i aktivitet, sier Olsen.

 

 

Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse