fbpx Fra varm vinter til varmere vår Hopp til hovedinnhold

Fra varm vinter til varmere vår

Det går mot tøffe tarifforhandlinger til våren. Unio-lederen varsler en het vår.

Da Unio-leder Anders Folkestad innledet om «Det politiske klimaet inn mot tariffoppgjøret 2014» under en pressefrokost i dag, var det som å høre kommune- og statsmeteorologen.

Han mintes den tilsynelatende rolige atmosfæren i desember i fjor. Holden III-utvalget hadde lagt fram sin enstemmige rapport. Mange oppfattet det som en førjuls-presang om et rolig tariffoppgjør kommende vår. Alle sentrale parter i arbeidslivet og myndighetene hadde vært med, og de stod enstemmig bak sluttdokumentet.

Også Anders Folkestad var fornøyd den gang. Særlig fordi innstillingen la stor vekt på betydningen av det «utvidede frontfaget». At både industriarbeidere og -funksjonærer skal inngå i lønnsberegningene. Og at også den lønnsomme oljeindustrien skal være del av frontfagsmodellen.

Partene synes å være enige om rammen for tariffoppgjørene framover.

Til tross for det gode langtidsvarselet fra Holden III, har meteorolog Folkestad begynt å registrere en etter årstiden uvanlig høg temperatur. Og han venter at den vil stige fram mot våren. At landet har fått ny regjering gjør ikke utsiktene mindre utrygge.

Lønnsoppgjør heter det på folkemunne. Det som kommer inn på lønnskontoen til den enkelte er det som teller. Det vil nok også langt på vei bestemme om det blir sol eller uvær for Unio-lederen til våren.

Tidligere denne måneden la utvalget med det korte navnet – Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene 2014 – fram sin rapport. Det var ikke oppmuntrende lesning for Unio-lederen eller ansatte i offentlig sektor. NHO var under forhandlingene i 2013 klar på at lønnsveksten for industrifunksjonærer ikke ville bli på mer enn 3,4 prosent. Den ble på 4,25 prosent. Ett prosentpoeng høyere enn for ansatte i utdanningssektoren. Mens gjennomsnittlig økning i årslønn for funksjonærer i industrien var 26 500 kroner i 2013, måtte undervisningspersonell ta til takke med 13 500 kroner. Lønnsgapet mellom privat og offentlig sektor fortsetter stadig å øke. Det gjør ikke offentlig sektor til en attraktiv arbeidsplass.

Hvor stor tillit vil motparten ha til NHO, når de om kort legger fram sine beregninger for lønnsveksten i 2014? Det kan se ut til at «det nye frontfaget» er i ferd med å snuble før startskuddet er gått.

Men det ligger an til kollisjoner på mer enn lønn. Krav fra LO om avtalefestet pensjon i privat sektor har allerede økt temperaturen mange hakk. Selv om dette ikke har direkte betydning for offentlig sektor, vil tariffklimaet i offentlig sektor garantert ikke være upåvirket av temperaturøkningen.

Arbeidstida har også skapt høye bølger. De ordinære forhandlingene om lærernes lønn mellom KS og Unio/Utdanningsforbundet forsvant på havet. Nå blir arbeidstida en del av tariffoppgjøret. Men KS er ikke alene. Spekters ønske om mer fleksible arbeidstidsbestemmelser har skapt et svært anstrengt klima i forhold til Norsk Sykepleierforbund og sykepleierne. Arbeidsgiverorganisasjonen vil flytte makten fra NSF sentralt til lokale tillitsvalgte. Dette kan fort også bli en del av hovedtarifforhandlingene, sammen med lønn.

Langtidsvarselet fram til maidagene er ikke særlig lyse. Ja vi har hørt det før. Men denne gangen er uværstegna tydeligere og flere enn tidligere.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse