fbpx Folkehelsa forsvarer rotavisrusvaksine Hopp til hovedinnhold

Folkehelsa forsvarer rotavisrusvaksine

De to amerikanske studiene som viser økt risiko for tarminvaginasjon hos barn som får rotavirusvaksine, viser til dels motstridende resultater. Folkehelsa mener derfor de må tolkes med forsiktighet, og vil fortsatt innføre vaksinen til høsten som planlagt.

Sykepleien omtalte forrige uke de to nye amerikanske studiene som viser økt risiko for tarminvaginasjon (blokkering av nedre del av tarmen) hos små barn som får rotavirusvaksinen.

Studiene fant en liten risikoøkning for tarminvaginasjon etter vaksinasjon med Rotarix (5 tilfeller per 100 000 vaksinerte) og RotaTeq (1,5 tilfeller per 100 000 vaksinerte).

 

Usikre estimater

Vi ba Nasjonalt folkehelsinetitutt om svar, og nå har det kommet, fra Elmira Flem, overlege ved avdeling for vaksine.

- Studiene har motstridende resultater fordi den ene (the VSD study) viser at risikoen var økt etter vaksinasjon med Rotarix mens det var ingen økt risiko etter vaksinasjon med Rotateq. Den andre studien (the PRISM study) viser det motsatte, sier hun og legger til:

- Medforfattere av begge studiene konkluderer med at det er stor usikkerhet knyttet til disse estimatene fordi små variasjoner i antall tilfeller og statistisk tilfeldighet kan påvirke risikoestimatene betydelig.

 

Må tolkes med forsiktighet

- Funnene fra disse to nye studiene må derfor tolkes med forsiktighet og helst i kontekst med eksisterende kunnskap om tarminvaginasjon og rotavirusvaksinasjon, sier Flem.

Andre studier fra industrialiserte land, blant annet i Australia, viser at risikoen for tarminvaginasjon etter vaksinasjon med begge vaksiner avtar dersom vaksinene gis innenfor anbefalte aldergrense (Intussusception risk and disease prevention associated with rotavirus vaccines in Australia's National Immunization Program. Carlin JB et al. Clin Infect Dis. 2013 Nov;57(10):1427-34).

- Disse funnene fra Australia er også støttet av europeiske data. For eksempel, i Tyskland var risiko for tarminvaginasjon etter begge vaksinene økt kun hos barn i 4-6 måneders alder sammenliknet med yngre barn, sier Flem og henviser til Oberle D et al. "Aktuelle Erkenntnisse zum Risiko für Invagination und Kawasaki-Syndrom nach Rotavirusimpfung. Arzneimittel im Blick 8-13".

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse