fbpx Kvitt ufrivillig deltid Hopp til hovedinnhold

Kvitt ufrivillig deltid

FOREGANGSKOMMUNE: Overhalla kommune har så og si kvittet seg med ufrivillig deltid. Foto: Faksimile namdalsavisa.no

Overhalla kommune i Nord-Trøndelag hadde 24 ufrivillige deltidsstillinger i 2008, nå er det fire igjen.

Fra å være blant de dårligste kommunene på på ufrivillig deltid, har Overhalla kommune i Nord-Trøndelag blitt en foregangskommune.

– Da vi begynte prosjektet var det 24 ufrivillige deltidsstillinger, nå er det fire igjen, sier fagsjef helse og omsorg, Bente Eidesmo i Overhalla kommune til namdalsavisa.


Heltid

Kommunen har hatt to hovedmål i kampen mot ufrivillig deltid.

Det ene var å få flere opp i heltidsstilling.

– Der har vi gjort et stor løft med å gå fra tre til ti ansatte i heltid på sykeheimen, sier Eidsmo til avisen.

Det jobbes også aktivt med lederutdanning for alle ledere innen pleie og omsorg, hvor samhandling, innovasjon og endringsledelse står på programmet.

Kommunen har fått litt ekstra penger i form av prosjektmidler, men mye av er gjennomført innenfor faste rammer.


Positive effekter

– Hvilke målbare effekter ser dere så langt?

– Redusert sykefravær, jevnere bemanningsfordeling, vikarer blir ikke sittende med ansvar på helger og ferier, og mer fornøyde ansatte, sier tillitsvalgt i sykepleierforbundet Hilde Moe Moan.

 

Årsturnus

I tillegg har kommunen innført årsturnus.

– Det gjør at vi kan planlegge bemanning i forhold til behov på en helt annen måte. Det betyr også at vi har rokert om en del slik at vi ikke er avhengig av andre vikarer for å fylle hull i vaktplanene, sier Kirsten Svarliaunet ved Overhalla sykeheim til Namndalsavisa.

De ansatte vet allerede nå hvem som har vakt på julaften i 2014. feriene er lagt opp for neste år, og vaktplanene er ferdige.

I tillegg har det blitt utviklet en egen vikarpool som i stor grad dekker vikarbehovet ved sykeheimen.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.