fbpx Ny enhet for spiseforstyrrelser Hopp til hovedinnhold

Ny enhet for spiseforstyrrelser

Denne uken åpnet Norges første intensivenhet for pasienter med spiseforstyrrelser.

Den nye intensive døgnbehandlingsenheten for pasienter med spiseforstyrrelser åpnet mandag ved Ullevål universitetssykehus. Den skal ta i mot barn, unge og voksne med alvorlige spiseforstyrrelser som i de fleste tilfellene vil ha diagnosen anorexia nervosa.


Enheten ligger i Regional seksjon spiseforstyrrelser (RASP) sine lokaler, og er den første i Norge av sitt slag.

 

–  Ikke en akuttavdeling

RASP har fire kliniske enheter. Det som skiller intensiv døgnbehandlingsenhet fra de andre enhetene, er at den har kortere responstid på henvendelser og kortere innleggingsperioder.


Enhetsleder Tore William Larsen sier at ordet «intensiv» i navnet er brukt i mangel på et bedre ord, og er derfor noe misvisende:


– Det er ikke en akuttavdeling, men vi skal reagere raskere enn de andre, sier Larsen.


De som henvender seg til enheten skal få svar på hva som skjer videre innen 24 timer i ukedagene. I helgen skal de få svar innen 72 timer.  Innleggelsesperioden er maks seks uker.

 

Somatisk behandling

Henvisningene skal komme fra spesialhelsetjenesten og innleggelsene skal fungere som et stabiliseringsopphold. Enheten legger vekt på somatisk behandling og gjennomfører somatiske undersøkelser.


– Mat er medisin. Men vi jobber også med det psykiske gjennom samtaler med miljøterapeuter, en slags motivasjonsterapi. Det kan også hende pasientene snakker med psykolog, men vi setter ikke i gang terapi, sier enhetsleder Larsen.


De fleste av miljøterapeutene er sykepleiere, men de er også barnevernspedagoger og sosionomer. I tillegg har enheten spesialist i barne- og ungdomspsykiatri og psykologspesialist.

 

Allerede pasienter

Enheten har åtte plasser. To av plassene er tilrettelagt slik at familien kan være med. Dette tilbudet er opprettet med tanke på barn og ungdom.


Intensiv døgnbehandlingsenhet ble åpnet for pasienter på mandag, og nå er allerede tre av plassene fylt, og en ny blir fylt opp til uken.


– Vi tar inn både de som har hatt sykdommen lenge og de som har hatt sykdommen i knapt et år, men som det har gått raskt nedover med, sier enhetsleder Larsen.

 

En slags mellomstasjon

– Grunnen til at avdelingen ble opprettet, er at mange er inn og ut av somatikken fordi det der ikke er kapasitet til å gi dem pleien de trenger i mer enn en eller to dager. Da kan vi ta dem inn og sette i gang noe. Noen ganger har ikke de andre enhetene på RASP mulighet til å ta dem inn med en gang, da kan de være her til det blir ledig plass, sier Larsen.


Han sier at enheten er til for å unngå at de som trenger hjelp blir stående på venteliste, og at det blant annet kan være en slags mellomstasjon.

 

Dette er noen av inntakskriteriene:

- Alvorlig SF (F50 i ICD-10) som er forsøk behandlet i spesialisthelsetjenesten

- Debut av SF (F50 i ICD-10)

- SF (F50 i ICD-10) med alvorlig kompliserende tilleggslidelse somatisk, atferdsmessig eller komorbiditet.

 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse