fbpx – Må henvise til abort Hopp til hovedinnhold

– Må henvise til abort

Sykepleiere sier nei til at leger skal få reservere seg mot å henvise til abort.

Noen legers ønske om å reservere seg mot å henvise til abort, har blitt en het politisk potet.

– Debatten kom brått på, sier Berit Daae Hustad, som leder Rådet for sykepleieetikk i Norsk Sykepleierforbund (NSF).

– Høyre har vært tydelig imot at leger skal få reservere seg, derfor har vi ikke tatt opp spørsmålet det siste året.

Hustad uttaler seg som leder, ikke på vegne av hele rådet.

 

Samvittighet

Hun viser til at leger og sykepleiere stadig står i situasjoner som kan utfordre samvittigheten.

– For eksempel å stå på operasjonsstue og se en pasient blø i hjel, fordi han er Jehovas vitne og nekter blodoverføring, er en kjempebelastning. Men pasienten har rett til å nekte blodoverføring, og det er pasientens rettigheter vi skal respektere.

Hustad presiserer at hun har stor respekt for at det er mange vanskelige situasjoner som kan utfordre helsepersonells samvittighet.

– Men gjør samvittigheten det vanskelig å utføre bestemte oppgaver, må man vurdere å finne et annet arbeidsområde.

 

Prinsipielt

Forbundsleder Eli Gunhild By sier NSF er sterkt imot at helsepersonell kan få reservere seg mot helsetilbud de skal gi befolkningen.

Berit Daae Hustad frykter en reservasjonsrett kan sette fastlegeordningen på spill.

– Ordningen skal sikre at alle får lik behandling. Fastlegen skal være en man kan gå til, uansett hva det er, og få hjelpen man har krav på. Med en reservasjonsrett vil noen oppleve at fastlegen sier «dessverre, dette kan jeg ikke hjelpe deg med».

– Men helseminister Bent Høie sier pasientene skal informeres godt på forhånd?

– Jeg mener denne saken er prinsipiell, og det er derfor den er så viktig. Hensikten med en fastlege, er at man skal ha én lege å forholde seg til og slippe og gå rundt til ulike leger for ulike ting, understreker Hustad.

– Leger og sykepleiere skal ikke flagge politisk eller religiøst ståsted. Som helsepersonell er vi nøytrale, og det er også grunnen til at vi bærer uniform. I møte med pasienten skal vi ikke blande oss selv inn. Når noen reserverer seg mot å henvise til abort, viser de hva de selv mener.

 

Subutex og blod

Hustad er også redd for at en reservasjonsrett ikke vil stanse ved abort.

– Det kommer til å åpne opp for en kaskade av ting helsepersonell ønsker å reservere seg mot, tror hun.

– Vi har behandlet saker der sykepleiere vil reservere seg mot å gi Subutex til gravide narkomane og saker der sykepleiere vil reservere seg mot å gi blod, fordi det strider mot deres samvittighet, sier Berit Daae Hustad.

 

Gynekologene imot

Den norske legeforening har et landsstyrevedtak om at leger av samvittighetsgrunner bør få adgang til å reservere seg mot å henvise til abort. Norsk gynekologisk forening, som organiserer de legene som behandler abortsøkende kvinner på sykehusene, er uenig. De oppfatter det som en klar krenkelse av en kvinne om en fastlege nekter å henvise henne til abort, ifølge et høringssvar fra april.

Flere politikere fra Høyre, som helseminister Bent Høie, har tidligere sagt klart nei til reservasjonsretten. Det er en avtale med Kristelig Folkeparti som gjør det mulig med en reservasjonsrett. Ifølge NRK ser det ut som om stortingsrepresentantene til Høyre blir instruert til å stemme for en reservasjonsrett.

 

Vil ramme de unge

Astrid Grydeland Ersvik, leder i Landsgruppen av helsesøstre i NSF, er ikke i tvil om at reservasjonsretten vil ramme unge jenter hardt.

– Unge jenter som har blitt gravide og ønsker abort er i en svært vanskelig og sårbar livssituasjon og spesielt avhengige av å møte en forståelsesfull lege. Hvis de møter en lege som reserverer seg vil det kunne bli en ekstra belastning for dem, sier hun.

– Ofte dreier det seg om unge jenter som ikke har full oversikt over helsevesenet. Det å skulle finne en ny lege hvis man blir avvist av fastlegen sin blir en ekstra barriere i en allerede vanskelig situasjon.

Jeg mener denne saken er prinsipiell, og det er derfor den er så viktig.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse