fbpx Gravide drikker mindre Hopp til hovedinnhold

Gravide drikker mindre

Gravide drikker mindre i dag enn for fire år siden, viser Helsedirektoratet spørreundersøkelse blant gravide.

Undersøkelsen om gravides forhold til alkoholbruk ble lagt fram onsdag.

– Dette er gledelige nyheter, sier Hanne Schjelderup-Eriksen, leder av Jordmorforbundet NSF.

Som jordmor i Sandnessjøen møter hun flere gravide og har merket seg at holdningen til alkohol er endret.

– Gravide er mer opptatt av at alkohol under svangerskapet er skadelig, sier hun og trekker frem tall fra Helsedirektoratets undersøkelse som viser at 20 prosent av de gravide i dag synes det er greit med et glass vin til maten, mens 40 prosent sa det samme i 2009.

– Vi anbefaler avhold fra alkohol under hele svangerskapet, siden det er umulig å oppgi en sikker nedre grense for alkoholinntak, sier Schjelderup-Eriksen.

 

Kan gjøre mer

70 prosent av kvinnene som ble spurt i undersøkelsen, sier alkohol var et tema under svangerskapskontroll. Ti prosent husker ikke, mens 20 prosent sier alkohol ikke ble tatt opp.

– Jeg tror jevnt over at det gjøres godt arbeid, men her er det et betydelig potensial for jordmødre og leger å gjøre mer, sier helsedirektør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet til Dagens Medisin.

 

Bekymret

Over halvparten (52 prosent) av dem som deltok i undersøkelsen svarte at de drakk litt alkohol før de visste de var gravide, mens 17 prosent svarte at de drakk seg fulle før de visste at de var gravide. Totalt svarer 31 prosent av kvinnene at de var helt eller delvis bekymret på grunn av alkoholbruk tidlig i svangerskapet.  

– Økt kunnskap og oppmerksomheten om temaet har bidratt til den tydelige holdningsendringen blant gravide. Hvert år blir det født over 60000 barn. Alle bør få en trygg start i livet, og alle gravide bør tidlig få god informasjon om alkohol og levevaner, sier helsedirektøren i en pressemelding.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse