– Urovekkende
Kunnskapsminister Kristin Halvorsen innrømmer at det er utfordringer i sykepleierutdanningen.
– Jeg synes jo det er urovekkende om høyskolelektorer selv er usikre på om ferdig uteksaminerte sykepleiere er kvalifisert til å gjøre en forsvarlig jobb i helsevesenet. Høyskolelektorer som er urolige for det, må umiddelbart ta opp det med sin utdanningsinstitusjon, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen når hun blir presentert for tallene i Sykepleiens undersøkelse.
– Hva tenker du at de skal gjøre?
– De må forsikre seg om at de kravene som står i rammeplanen følges opp.
– Ikke betryggende
Hun sier vi ikke er tjent med å skape et generelt inntrykk av at sykepleierutdanningene er av dårlig kvalitet, men innrømmer at det er utfordringer.
NSF Student har gjennomført en felles kunnskapstest av avgangsstudenter i sykepleie.
Les mer om kunnskapstesten her.
Spørsmålene handler om grunnleggende sykepleie. Resultatene viste at 52 prosent strøk. 33 studenter valgte et svaralternativ som kunne tatt livet av pasienten.
– Dette er vel ikke betryggende?
– Nei. Dette er absolutt en utfordring. Vi skal selvfølgelig ta tak i dette og ta resultatene med i det videre arbeidet. Mitt utgangspunkt er likevel at det er høy kvalitet på sykepleierutdanningen mange steder, men at kvaliteten må bli enda bedre.
Hun beskriver resultatene som en tankevekker.
– Dette er jo en prøve som avgangsstudentene har tatt. Det er ingen forskningsrapport, men det er et eksempel som vi må ta med oss videre.
Åpner for testing
Halvorsen vil ikke gå inn for en felles nasjonal prøve for alle sykepleiestudenter, men er åpner for testing i noen temaer.
– Hvilke fagområder vil det være aktuelt å ha prøver i?
– Det kan jeg ikke si nå. Det må jeg ha en dialog med utdanningsinstitusjonene, NSF og sykepleierstudentene om, sier hun.
– 40 prosent av studentene og lektorene i spørreundersøkelsen mener at kvaliteten på praksisplassene ikke er god nok. Bekymrer dette deg?
– Ja, men dette er noe av det vi er i gang med å finne løsninger på.
Halvorsen nevner oppfølgingen av Nokut-gjennomgangen fra 2008, og Stortingsmelding 13.
– Det handler om godt samarbeid mellom utdanningsstedene og de institusjonene som tar imot studenter. Den største utfordringen er å få dette til å henge sammen med samhandlingsreformen, sier hun.
Vil ha mer samarbeid
Halvorsen sier Kunnskapsdepratementet vurderer å lovfeste en plikt for alle sektorer for å sikre at alle studenter får nødvendig praksis.
– Dette er en diskusjon vi har startet sammen med Helsedepartementet. Vi skal blant annet utvikle gode kvalitetsindikatorer for hva en god praksisplass skal inneholde. Her er vi i dialog med Universitets- og høgskolerådet (UHR).
I løpet av høsten starter Kunnskapsdepartementet opp et arbeid for å lage en felles innholdsdel for alle grunnutdanninger innen helse- og sosialutdanningene.
– Vi ønsker å styrke samarbeidet mellom helsefagutdanningene. I tillegg skal det lages et program for kompetansekrav. Det betyr at helse- og velferdstjenester skal vurdere kompetansebehovet i egen sektor. Behovene skal formidles til utdanningsinstitusjonene slik at de får et bedre samarbeid.
– Hvordan skal dette foregå?
– Alle høyskoler skal ha etablert et råd for samarbeid med arbeidslivet. På den måten skal høyskolene få innsyn og forståelse for hvilken kompetanse arbeidslivet har behov for. Det betyr at høyskolene må være i jevnlig dialog med arbeidsplasser innen spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten.
Helseministeren vil ha dialog
Tidligere denne uken uttalte Jonas Gahr Støre at praksisdelen av sykepleierutdanningen er et tema helseministeren må gå grundig inn i. Han lovte ingen konkrete tiltak utover dialog.
Les hele intervjuet her.
– Jeg er opptatt av å være løsningsorientert og er på vakt mot ordninger som skaper mer byråkrati. I stedet må vi i dialog med praksisplassene om hva som kan gjøres bedre, sa han da.
– Noen steder er praksisplassene veldig bra, vi må finne ut hva de gjør.
Kommentarer