fbpx Studenter og lektorer har talt: Hopp til hovedinnhold

Studenter og lektorer har talt:

* Lektorer er usikre på om studentene kan det de skal for å gjøre en forsvarlig jobb etter endt utdanning

* Studenter er misfornøyd med praksisplassene

 
Det viser svarene fra en spørreundersøkelse Tidsskriftet Sykepleien har gjennomført blant sykepleierstudenter og høgskolelektorer.

Sykepleien sendte ut spørmål på e-post til 8281 sykepleierstudenter og 403 høgskolelektorer. ( Les mer om undersøkelsen her.)


Usikker på forsvarlighet

Sykepleierutdanningene har ansvar for å forsikre seg om at studentene som blir uteksaminert holder faglig mål. Kravene er definert i rammeplan og studieplaner. Praksisdelen utgjør halvparten av studiet.

Autorisasjon blir gitt på grunnlag av bestått vitnemål. Uteksaminerte sykepleiere skal kunne gå ut i jobb i alle deler av helsevesenet.

 
 

Med over 2000 svar fra studentene og 146 svar fra lektorene kan ikke undersøkelsen automatisk sies å representere virkeligheten blant alle sykepleierstudenter og lektorer. Den gir likevel en indikasjon på at alt ikke er helt som det skal i sykepleierutdanningen.

I undersøkelsen svarer nemlig over halvparten av lektorene «nei» eller er usikre på om studentene kan det de bør for å gjøre en forsvarlig jobb i norsk helsevesen etter endt utdanning. Lektorenes syn støttes langt på vei av sykepleierstudentene: Fire av ti studenter i undersøkelsen svarer det samme. (Se tabeller over)

 

Kvalitetsbrist i praksis

Like mange (fire av ti) studenter mener at kvaliteten på praksisstedene ikke er god nok. Over halvparten av lektorene er enige.

En student skriver følgende: «Har hatt praksisplass i barnehage, noe jeg synes var totalt irrelevant for utdannelsen min.»

Skolene har ansvar for å følge opp studentene også ute i praksis. Mange av virkelighetsbeskrivelsene fra både studenter og lektorer i undersøkelsen tyder på at dette er et forsømt område.

En lektor forteller om en kollega som hadde oppfølgingsansvar for over 40 studenter som var ute i praksis samtidig.

– Jeg undrer meg over hvordan det kan la seg gjøre, med reisevei i tillegg, skriver høyskolelektoren.

Les også:

- Vi har sagt fra om dette i flere år

- Viktig at praksisplassene er av god kvalitet


 

Ubehagelige opplevelser

Fire av ti studenter sier videre at de er usikre, eller at de har blitt bedt om å gjøre oppgaver i praksis som de ikke er kvalifisert for, eller har lov til å utføre.

En student skriver for eksempel at hun har blitt bedt om å dele medisiner, lyve om medisinene til pasienten og har utført prosedyrer alene som krever tilsyn.

En annen student forteller følgende historie:

« (...) i psykiatrien måtte jeg gå alene rundt på avdelingen (...). Syntes også det var ubehagelig å måtte gå inn alene til pasienter jeg visste hadde prøvd og voldta helsepersonell tidligere.»

 

En av fire vurdert å slutte

I undersøkelsen sier hver fjerde sykepleierstudent at de har vurdert å slutte på studiet.

En student skriver at hun er skremt over hvilken behandling pasientene får. Hun skriver at hun opplever dårlig kvalitetssikring mot pleien som blir gitt og har derfor flere ganger tenkt at hun ikke kommer til å trives i et yrke som hun må forsvare hver dag.

Både studenter og lektorer forteller om konfliktfylte praksisperioder. En lektor skriver at uenighet knyttet til hvilke oppgaver og hvor høye krav som skal stilles til studenten, er typiske eksempler på konfliktområder.

– Jeg har også opplevd at sykepleier i praksis er redd for å si ifra når studenten viser dårlig holdning, kommer for sent, bruker snus, tyggegummi, smykker med mer. Det har vært uenighet knyttet til om studenten skal få varsel om ikke bestått praksis, skriver lektoren.

 

Ønsker kvalitetskontroll

Et stort flertall av både lektorer og studenter ønsker en nasjonal godkjenningsordning for praksisstedene.

En lektor skriver: «Praksis og skole må stå sammen og ta innover seg at det å utdanne gode sykepleiere er et samfunnsmandat vi har.»

 

Har du tips eller historier fra sykepleierutdanningen du vil vi skal vite om? Send en mail til:

kari.anne.dolonen@sykepleien.no eller til aknbh@sykepleien.no







 

 

Det har vært uenighet knyttet til om studenten skal få varsel om ikke bestått praksis. Lektor i undersøkelsen

Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse