fbpx Demonstrerer for ny helsepolitikk Hopp til hovedinnhold

Demonstrerer for ny helsepolitikk

VIL GI PÅMINNELSE: Professor og overlege Torgeir Bruun Wyller.

Lørdag 7. september aksjonerer den nystiftede Helsetjenesteaksjonen foran Stortinget med krav om en ny helsepolitikk.

- Helsetjenesten ikke er noe marked, sier en av initiativtakerne, Torgeir Bruun Wyller.

- Målet er å minne politikerne om at uansett hvem som vinner valget på mandag så trengs en omlegging av helsepolitikken, sier talsperson for Hjertetjenesteaksjonen, professor og overlege Torgeir Bruun Wyller.


- Ingen uten ansvar

Wyller håper politikere fra alle fløyer møter opp.

- Grasrota forventer å få høre hva politikerne vil gjøre med problemene vi påpeker, sier han og understreker.

- Helsetjenesten ikke er noe marked, men er til for å hjelpe syke mennesker. Ingen av partiene er uten ansvar for helsetjenestens situasjon.

Wyller, professor Marit Kirkevold, Are Saastad, tidligere leder av Fagforbundet på Aker sykehus, Steinar Solberg, kirurg på Rikshospitalet og Halvard Vike, professor i sosialantropologi, vil holde korte appeller utenfor Stortinget.

Tidligere stortingsrepresentant Magnar Sortåsløkken skal være ordstyrer under demonstrasjonen.


Tverrfaglig aksjon

Helsetjenesteaksjonen er en tverrfaglig aksjon som startet 14. mars med kronikken «Ta faget tilbake», undertegnet av ti leger i legetidsskriftet. En rekke helsearbeider og pasienter har nå sluttet seg til aksjonen.

Fire sykepleiere er med i aksjonsgruppen, alle fra Oslo: Christel Brurås-Leine ved Langerud sykehjem, Marthe Kristin Nereng ved Lilleborg sykehjem, Inger Margrethe Holter, førsteamanuensis ved Lovisenberg Diakonale Høgskole og Marit Kirkevold, professor i sykepleievitenskap ved Universitetet i Oslo. 

Les sykepleiernes kronikk i Sykepleien her.


Paroler

Punktdemonstrasjonen gjennomføres under følgende paroler.

  • Helse og omsorg er ikke industri! Vi vil ha menneskeligheten tilbake. Industriens driftsmodeller passer ikke for helse, omsorg og pleie.
  • Plass til alle! Vi krever flere behandlingsplasser i sykehus, sykehjem, psykiatrien og rehabiliteringen slik at retten til helsehjelp blir reell.
  • Helse og omsorg er et nasjonalt ansvar! Vi krever at helsemyndighetene tar helhetlig ansvar for helse – og omsorgstjenestene og at Stortinget bevilger tilstrekkelige midler. Slutt å skyve problemene over på kommunene og helseforetakene.
  • La fagfolkene få gjøre jobben sin! Fagfolkene trenger tid med pasientene, og sier nei til dyrt og meningsløst byråkrati.

 

Helsetjenesten ikke er noe marked, Torgeir Bruun Wyller

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.