fbpx Med lønn får man sykepleiere Hopp til hovedinnhold

Med lønn får man sykepleiere

Kommunene på Nord-Jæren i Rogaland bruker lønn for å få tak i erfarne sykepleiere. Taperen er Helse Stavanger som i dag mangler nesten 100 sykepleiere.

– Det er dyrt å selge seg billig, og det er meget kortsiktig. Det er klart sykehuset mister folk når omkringliggende kommuner kan tilby opp mot 50 000 kroner mer i lønn, sier Nina Horpestad, fylkesleder i Norsk Sykepleierforbund Rogaland til Aftenbladet.no.

Horpestad forteller til Sykepleien at hun kun har fått positive tilbakemeldinger på utspillet, også fra ansatte ved sykehuset.

NSF Rogalands Facebookside blir utspillet blant annet kommenetert på følgende måte:

"SUS er gjerne noe bortskjemt på nyutdannede sykepleiere, som kun har øyne for det spennende liv på et sykehus. Der kom de inn med masse arbeidslyst og klarte seg med mindre brøkstillinger og vikariater. Nå virker det som trenden snur, da lønn er blitt mer tellende, arbeidsbelastning på sykehus er større og muligheten ut i kommunene viser seg mer attraktive. Jeg har enda til gode å se hvilke tiltak som blir gjort for å beholde personale, da lønn ikke var aktuelt som virkemiddel."

Den øverste ledelse ved Stavanger Universitetssykehus (SUS) er derimot ikke begeistret for oppmerksomheten rundt lønnsforskjellene.

 

Provosert fylkesleder

Fylkeslederen er provosert over at Helse Stavanger/Stavanger Universitetssjukehus er pålagt å gå med 90 millioner kroner i overskudd i år - blant annet for å sette av penger til ny sykehusbygging. Samtidig er det ikke lagt inn lønnsøkning for sykepleierne ut over sentralt lønnsoppgjør. I dag lekker sykehuset sykepleiere til kommunene rundt fordi lønnen der er høyere.

– Det blir en dyr investering. Nå betaler sykehuset dyrt for ledige stillinger, mye overtid og bruk av vikarbyrå. For å tiltrekke seg den kompetansen de trenger, er lønn det virkemiddelet sykehuset ikke har prøvd. Det er verdt å prøve, sier Nina Horpestad.

 

Kan ikke matche kommunene

– Antall ledige stillinger har gått ned fra 120 i november til 95 i begynnelsen av februar, så situasjonen er blitt bedre. Alle som vil jobbe fullt, kan få full stilling. Det krever gjerne at de må jobbe på flere enn en avdeling, sier Maiken Jonassen, direktør for personal- og organisasjonsutvikling i Helse Stavanger til Aftenbladet.no.

– Når det gjelder lønn, er det avsatt penger til lønnsoppgjør. Vår utfordring er at skal vi opp på samme lønn som omkringliggende kommuner, vil det koste oss mangfoldige millioner i året. Vi har 2 000 sykepleiere. Så vi greier ikke matche den enkelte kommune, sier hun.

I januar gikk sykehuset 7,3 millioner kroner i minus, mot budsjettert 7,5 millioner kroner i pluss.

 

Fakta om lønnsforskjellene

På sykehuset er topplønnen for en sykepleier 400 000 kroner. I tillegg kommer ulike vakttillegg, det gjelder også i kommunene.

En sykepleier med ti års ansiennitet tjener så mye mer i kommunene:

Stavanger kommune: 5 000 kroner

Sola kommune: 38 000 kroner

Rennesøy kommune: 27 000 kroner

En sykepleier med 16 års ansiennitet tjener så mye mer i kommunene:

Sola kommune: 47 000 kroner

Sandnes kommune: 35 000 kroner

Stavanger kommune: 36 000 kroner

Randaberg kommune: 30 000 kroner

 

Les: Nå kommer danskene

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse