fbpx Færre komplikasjoner uten oksytocin Hopp til hovedinnhold

Færre komplikasjoner uten oksytocin

Færre akutte keisersnitt og færre alvorlige rifter er resultatet etter at fødeavdelingen ved Stavanger universitetssykehus endret rutinene for bruk av oksytocin.

- Sammenhengen er tydelig, sier jordmor Elsa Lindtjørn.
Hun har skrevet en fagartikkel om dette i siste utgave av faggruppebladet Jordmora.

 

Nye retningslinjer
Ved fødeavdelingen på Stavanger universitetssykehus (SUS) har de nå valgt å la flere fødsler gå som normalt, i stedet for å stimulere med oksytocin. Tidligere ble det gitt oksytocinstimulering en time etter amniotomi - altså etter hinnerivning. Med de nye retningslinjene må fødende vente tre timer fra hinnerivning til oksytocin kan gis. Dette har vist seg å redusere antall keisersnitt og alvorlige rifter.

 

Brukt lenge
- Selv om dette for enkelte kvinner gir et noe lengre fødselsforløp, må kanskje tid i seg selv ses på som et virkemiddel for å oppnå en normal fødsel med færre intervensjoner og komplikasjoner, skriver Elsa Lindtjørn i artikkelen.
- Stimulering med oksytocin forkorter fødselsforløpet, men det er ikke vist at bruk av oksytocin reduserer behovet for operative forløsninger, selv om medikamentet har vært brukt til denne indikasjon i over 40 år, skriver hun videre.

 

Sammenliknet
Ved fødeavdelingen på SUS ble det satt i gang en diskusjon om fordeler og ulemper med oksytocin. På bakgrunn av diskusjonen ble rutinene for bruk av medikamentet endret. Det var motstand mot endringene.
I januar 2010 ble rutinene for bruk av oksytocin endret. En sammenlikning av bruken av oksytocin hos 9827 kvinner som fødte ved SUS mellom januar 2009 og juli 2011 viste at rutineendringene ga tydelig reduksjon i keisersnitt og alvorlige rifter.

 

Færre dårlige barn

Tidligere studier har vist at det er en sammenheng mellom oksytocin og fødselsasfyksi, det vil si surstoffmangel hos barnet. Her er det ikke funnet signifikante forskjeller ved SUS fordi tallmaterialet er for lite.
- Til tross for at reduksjonen i antall asfyktiske barn ikke er signifikant, opplever både jordmødre og leger i avdelingen at en sjeldnere ser barn med alvorlig asfyksi, skriver Elsa Lindtjørn i artikkelen.

 

Mer bevisste
Oksytocin blir fremdeles brukt, men kriteriene for å bruke medikamentet er tydeligere definert enn før. Det er for eksempel bedre definert hva som regnes som langsom framgang i fødselen.
Til Sykepleien sier Lindtjørn at det ser ut som om jordmødrene er blitt mer bevisste på bruken av oksytocin.
- Er det motstand mot rutineendringen nå?
- Nei. Nå opplever vi at andre sykehus er nysgjerrige på hva vi har gjort for å gjennomføre endringen.

 

Sunt
Marit Severinsen, leder i Jordmorforbundet, synes det er fint at bruken av oksytocin belyses. Hun er opptatt av muligheten til å gi individuell omsorg til den enkelte kvinne.
- Det kan være vi har mistet litt av tålmodigheten, og det er sunt at vi ser nærmere på hvorfor vi gjør som vi gjør, sier hun.
- Kanskje kan dette skape rom for faglig diskusjon på vaktrommet.

 

Les fagartikkelen her:

Færre komplikasjoner uten oksytocin.pdf

Sammenhengen er tydelig.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse