”Inte under 24 000” vinner fram
I Stockholm har åtte av ti nyutdannede sykepleiere fått 24 000 kroner i måneden eller mer. Lønnsopprøret ”Inte under 24 000” begynner å gi resultater.
– Kampen fortsetter med økt styrke, lover Stina de Frumerie og Cie Rosenquist.
De to talspersonene for sykepleierstudentene ved Gøteborgs universitet opplever stadig økende oppslutning om studentoppropet ”Inte under 24 000”. Tidligere var det i hovedsak studenter i 5. og 6. semester som engasjerte seg, nå får oppropet støtte fra stadig flere studenter som holder på med 3. og 4. semester.
– Det lover bra, sier de to sykepleierstudentene Cie Rosenquist og Stina de Frumerie. Trygge på at aksjonen vil bli ført videre ved Gøteborgs universitet også etter at de til våren søker sin første jobb som nyutdannede sykepleiere. Prislapp: minimum 24 000!
Ny generasjon sykepleiere
Lønnsopprøret blant de svenske sykepleierstudentene startet våren 2011, da studenter ved Umeå universitet opprettet en Facebook-gruppe med oppfordring til alle nyutdannede ikke å godta en begynnerlønn på 21 500 kroner i måneden, som de store sykehusene i Sverige tilbydde dem. Hvis ikke arbeidsgiverne var villig til å gi dem minimum 24 000 kroner skulle de takke nei.
Gjennom Facebook-gruppen spredde opprøret ”Inte under 24 000” seg raskt til andre universitet og høgskoler, og er i dag et landsomfattende opprør støttet av rundt 8 000 sykepleierstudenter. I forrige måned gjennomførte de en nasjonal markering for å vise at sykepleierstudentene står sammen om kravet og mener alvor.
Arbeidsgiverne opplever nå å stå ansikt til ansikt med en ny generasjon sykepleiere, som allerede under utdanningen slår hånda i bordet.
– Vi brenner for sykepleieyrket. Men kallet er borte. Vi skal ha betalt for det vi er verdt, sier Cie Rosenquist og Stina de Frumerie.
Følg ”Inte under 24 000” på Facebook
Være takknemlige!
Svenske sykepleierstudenter mener alvor. Det fikk helsepolitikere og arbeidsgivere landet rundt merke sist sommer. Flere sykehus som sa nei til de nyutdannede sykepleiernes krav om 24 000 kroner i måneden opplevde en katastrofesommer, med mangel på sykepleiere.
– Det er mange arbeidsgivere som i fullt alvor mener at nyutdannede skal være takknemlige for at de får jobb. Særlig gjelder dette de større sykehusene. Nå er det på tide at vi får inn mer businesstanke rundt utdanningen. Vi betaler dyrt for å bli sykepleiere. Arbeidsgiverne trenger vår kompetanse, men da må de vær så god betale for den, sier Rosenquist og de Frumerie.
Mange arbeidsgivere tror fortsatt de kan lokke nyutdannede sykepleiere med ”knapper og glansbilder”. De to viser til en utlysning om ledige stillinger for nyutdannede sykepleiere i Region Halland hvor det tilbys:
”Vi tycker att det är viktig att du får en trygg start i din karriär som sjuksköterska med en bra introduktion, kompetansutveckling och möjlighet att lära känna dina kollegor och andre medarbetare. Med andre ord – Vi satsar på vårea sjuksköterskor!”
– Ikke ett ord om lønn, konstaterer de to, og rister oppgitt på hodet når det blir lokket med arbeid i ”två av Sveriges populära sommerstäder”.
Videre heter det: ”Sista ansökningsdag: 2013-03-31. Ansøk snarast eftersom tillsättning sker löpande.”
– Det kan ikke forstås på annen måte enn at de er i desperat behov for vår kompetanse. Det kan de forbli i lang tid om de ikke er villige til å betale det vi er verdt, sier Rosenquist og de Frumerie.
Det nytter
At åtte av ti nyutdannede sykepleiere i Stockholm fikk begynnerlønn på 24 000 kroner eller mer i måneden, bidrar til å øke engasjementet og støtten til lønnsopprøret.
– Kan Stockholm, så kan Gøteborg og resten av Sverige, mener de to. Det er snakk om å ville prioritere. Hvis ikke får arbeidsgiverne ta konsekvensen:
– Om mange arbeidsgivere opplevde en tøff sommeravvikling i år. Kan vi love at det ikke blir mindre hett neste sommer.
Det gjør ikke situasjonen bedre for bakstreverske arbeidsgivere at store kull med sykepleiere er på vei inn i pensjonstilværelsen. Ifølge Statistiska centralbyråns framtidsprognose vil Sverige mangle 30 000 sykepleiere i 2030.
– Dette faktum krever en drastisk holdningsendring blant helsepolitikere og arbeidsgivere hvis man skal sikre helsetjenesten i Sverige i framtida. Å etterkomme vårt opprop om ”Inte under 24 000” vil være et første lite skritt i riktig retning, mener Cie Rosenquist og Stina de Frumerie.
Les: Kjempemarkering blant svenske sykepleierstudenter
Kommentarer