fbpx Fakta og bakgrunn om nødnettet Hopp til hovedinnhold

Fakta og bakgrunn om nødnettet

Litt om hva nødnettet er, og hva det ikke er.

Nødnett er et gruppebasert talesamband. Det er ikke et datanett selv om det er mulig å overføre noe data. Målet er først og fremst å tilrettelegge for mer effektiv og sikker kommunikasjon internt i og mellom, politi-, brann- og helseetaten.

I tillegg til de tre nødetatene (Politi, Helsevesen og Brannvesen) vil potensielle brukere av nødnettet være Forsvaret, Sivilforsvaret, Fengselsvesenet og frivillige organisasjoner.

Nødnett finnes i dag i Oslo, Akershus, Østfold og Søndre Buskerud.


Løser ikke alt

Ifølge Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK) kan ikke nødnett løse alle IKT-utfordringer i nødetatene. Påsine nettsider   skriver DNK at teknologien er valgt med bakgrunn i krav spesifisert av nødetatene selv.

Telesambandet skal være robust, avlyttingssikret, gruppebasert og raskt, samtidig som nødetatene skal kunne kommunisere i felles talegrupper.


Lite å velge i

Det er få tilgjengelige teknologier å velge blant. Derfor valgte direktoratet å gå for et system med europeisk standard som heter TETRA. Det er det samme systemet som Sverige, Finland, Storbritannia, Tyskland, Belgia og Nederland har valgt.


Kan sende tekst

22. juli kommisjonen sier i sin rapport at det ville vært nyttig å kunne sende tekstbasert informasjon og enkel kartinformasjon om for eksempel oppmøtested.

- Slike data kan Nødnett håndtere. Muligheten til å sende tekstbasert informasjon finnes allerede i TETRA, og brukes blant annet av brannvesen for utalarmering av mannskaper. Det sendes om lag 20 millioner tekstmeldinger i Nødnett hver måned, skriver DNK.


Går treigt

I media har det blitt påpekt i flere artikler at utbyggingen av Nødnett har tatt lang tid. DNKgir dem rett i det. Direktoratet innrømmer også at utbygging av nødnettet i to trinn har vært en praktisk utfordring for alle involverte parter.

Konsulentselskapet Gartner gjennomførte en kontrakts- og risikovurdering i 2006. Rapporten de kom med påpekte høy risiko ved bygging i to separate trinn. Stortinget ble orientert om dette gjennom Stortingsproposisjon 30 (2006-2007).


Fakta om vedtak

Beslutningen om å bygge det nye nødnettet ble fattet av Stortinget 2. desember 2004, og vel to år senere, 18. desember 2006, ble det vedtatt at første utbyggingstrinn for det nye nødsambandet skulle igangsettes.

Kontrakten for utbyggingen av det nye, digitale nødnettet ble tildelt Nokia Siemens Networks og signert 22. desember 2006.

Kontrakten for utbygging av nødnettet er i 2012 overtatt av Motorola Solutions.

Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK), ble opprettet 1. april 2007 for å styre utbyggingen av det nye, digitale kommunikasjonsnettet. Direktoratet er underlagt Justisdepartementet og skal forvalte nettet når det er ferdig.

Kilder: Direktoratet for nødkommunikasjon. Wikipedia

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse