fbpx Move your ass - and your mind will follow Hopp til hovedinnhold

Move your ass - and your mind will follow

Fysisk aktivitet kan påvirke tanker og følelser positivt.

Psykiske lidelser påvirker hele mennesket; både følelser, tanker, kropp og atferd. Når plagene varer over tid, blir hele mennesket fastlåst, vi går i baklås. Vonde følelser og negative bekymrede tanker kommer igjen og igjen, og vi kan ende opp passive, tilbaketrukket og hjelpeløse.

Det er vanskelig å skyve bort vonde følelser. Det er heller ikke lett å la være å tenke negative tanker eller å avbryte bekymringstenkning eller grubling. Den lureste metoden jeg kjenner, er å bevege kroppen. Da kan tanker og følelser også begynne å røre på seg. Formuleringen i overskriften fikk jeg av en amerikansk kollega og idrettsforsker. Men dette er gammel kunnskap, som spesielt filosofer har vært opptatt av.

Thomas Hobbes levde før blyant og kulepenn var oppfunnet. Han monterte inn et blekkhus i spaserstaven sin, slik at han kunne notere ned de gode ideene han fikk mens han var ute og gikk. Jean Jacques Rosseau formulerte følgende: Jeg kan bare meditere når jeg går. Når jeg stopper, slutter jeg å tenke; sinnet mitt fungerer bare sammen med beina mine. Friedrich Nietzche skal ha sagt: For rekreasjon vender jeg meg til tre ting, og for en vidunderlig rekreasjon de gir: Min Schopenhauer, Schumanns musikk, og til slutt ensomme spaserturer. Søren Kierkegaard har en kjent formulering: Men fremfor alt, tab ikke lysten til at gå. Jeg går mig hver dag til det daglig velbefindende og går fra enhver sykdom. Jeg har gået mig til mine beste tanker, og jeg kender ingen tanke så tung at man ikke kan gå sig fra den. Og når man slik fortsetter at gå, så går det nok. Henry David Thoreau, amerikansk forfatter, filosof og samfunnskritiker, har skrevet: I det øyeblikket beina mine begynner å bevege seg, begynner tankene å flyte.

Ulike former for fysisk aktivitet kan påvirke tanker og følelser. Tankegang er et begrep fra dagligspråket, som fanger opp sammenhengen mellom kroppslig bevegelse og tanker. Kognitiv terapi fremhever at psykiske lidelser blir vedlikeholdt av negative eller bekymrede tanker og tilbaketrukket, inaktiv atferd. Unngåelse og tilbaketrekning beskytter på kort sikt mot følelsesmessige smerter, men fører på lang sikt til at plager vedlikeholdes. For å komme ut av uføret må vi komme i bevegelse. De som har angst må eksponere seg, mens deprimerte må aktivisere seg. Da vil mange oppleve at tanker og følelser også begynner å bevege seg, og at de får et bedre liv gjennom egen innsats. 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse