Vi vet hva som er sunt
Nordmenns meninger om hva som er sunt, er i tråd med rådene fra myndighetene. Likevel er det kun et fåtall som klarer å følge rådene.
I dag holdt Helsedirektoratet et presseminar om kosthold. Avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Anne Hafstad, kunne fortelle at nordmenn vet hva som er sunt kosthold.
- I en befolkningsundersøkelse svarer folk helt i tråd med myndighetenes råd, sier hun. De fleste svarer at vi må spise mer frukt, grønnsaker og fisk. Vi bør spise mindre rødt kjøtt, sukker og fett,.
Nordmenn sier i undersøkelsen at de prøver å handle sunt, men at pris og smak er det mest avgjørende. Myndighetene er også fornøyd med nordmenns kjennskap til nøkkelhullsmerking.
Les mer Helsedirektoratets kostholdsråd
Teori og praksis
Senere presenterte professor, Lene Frost Andersen, ved Universitetet i Oslo (UIO), foreløpige tall fra Norkost-undersøkelsen som skal legges frem før sommeren.
Resultatene viser at "Kari" og "Ola" spiser ikke nok av det sunne. Helsedirektoratet anbefalinger er at blant annet at en voksen skal spise 250 gram grønnsaker og 250 gram frukt hver dag.
- Bare 15 prosent klarer å spise nok grønnsaker, mens 34 prosent av oss klarer å spise nok frukt, sier Andersen.
Heller ikke når det gjelder kornprodukter og fisk, klarer vi å følge anbefalingene myndighetene gir.
Les mer
om nøkkelshullsmerket
Fakta om Norkost:
- Landsomfattende kostholdsundersøkelse som er gjennomført blant personer mellom 18-70 år.
- 1 787 deltakere svarte i to 24-timers kostintervjuer per telefon.
- Undersøkelsen er gjort av avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo i samarbeid med Helsedirektoratet og Mattilsynet.
Ny veileder
I 2008 undersøkte helsemyndighetene hvordan det stod til med "Mat og måltider i sykehjem".
Funnene viste at fire av fem ledere på sykehjem mener at personalet trenger mer kunnskap om ernæringsarbeid. Mange sykehjem manglet også skriftlige prosedyrer for å vurdere beboernes ernæringsstatus.
- Vi holder nå på med en spørreundersøkelse blant ansatte i hjemmebaserte tjenester. Funnene håper vi å kunne presentere til høsten, sier seniorrådgiver Guro Berge Smedshaug, ved divisjon folkehelse.
Før sommeren er det også meningen at veileder for kosthold i institusjoner skal være ferdig revidert. En ny kosthåndbok er også under arbeid.
0 Kommentarer