fbpx Lov å rusteste helsepersonell Hopp til hovedinnhold

Lov å rusteste helsepersonell

RUS Det er forbud mot å innta rusmidler de siste åtte timene før man starter på jobb (Foto: colourbox). Foto: colourbox

Fra og med i dag får Helsevesenet adgang til å rusteste ansatte som mistenkes for å stille ruset på jobb. Om nødvendig kan politiet tilkalles.

I forskriften som vedtas sammen med en lovendring i statsråd i dag, innføres det også forbud mot å innta rusmidler de siste åtte timene før man starter på jobb. Endringene er i tråd med regler som lenge har vært vanlige innen transport og samferdsel. Verken togførere eller yrkessjåfører har lov til å drikke de siste åtte timene før vakt.

Fram til i dag har helsevesenet bare hatt anledning til å rusteste arbeidstakere ved mistanke om rusmiddelbruk i selve arbeidstiden. De som har framstått som ruset når de har møtt på jobb, har hatt anledning til å nekte å la seg teste.

- Dette har vært et unaturlig skille, sier statssekretær Robin Kåss i Helse- og omsorgsdepartementet til Vårt Land. Det er hans departement som står bak lovendringen.

Kåss setter innstrammingen i sammenheng med en større gjennomgang av den generelle pasientsikkerheten, som regjeringen er i ferd med å foreta.

Regjeringens vedtak kommer etter at en stor andel saker de siste årene der helsepersonell er blitt kjent skyldige i å ha vært ruspåvirket på jobb. De siste årene har rundt hundre helseansatte mistet autorisasjonen, og rundt 60 av disse sakene har skyldtes rus, både alkohol, narkotika- og pilleskapt.

 

Les: Rusfri åtte timer før jobb

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.