fbpx Disputas om helsereformer Hopp til hovedinnhold

Disputas om helsereformer

Sykehusreformer og effektivitet: Erfaringer fra Norge. Det er tema som danner grunnlag for Afsaneh Bjorvatns avhandling. Hun disputerer i dag.

Afsaneh Bjorvatn disputerer for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen. Hun har skrevet fire essey om helserereformer i Norge.

Bjorvatn er utdannet samfunnsøkonom ved Universitetet i Bergen og Norges Handelshøyskole. Hun jobber til daglig som forsker ved Samfunns- og næringslivsforskning (SNF) i Bergen.


Stort datamateriale

Hun har hentet ut registerdata om alle sykehusopphold. Studien hennes viser at sykehus som har implementert ISF på avdelingsnivå, har klart å øke produktiviteten uten at det har økt kostnadene.

- En vanlig kritikk av ISF er at fokuset på volum går ut over kvaliteten på behandlingen, ifølge pressemelding.

En Bjorvatns artikler adresserer dette spørsmålet. Hun fant at kortere liggetid gir en liten men signifikant økning i sannsynligheten for reinnleggelse blant eldre pasienter.


Forskjeller

Responderer offentlige og private sykehus likt eller ulikt på insentiver under ISF? Dette er et annet spørsmål hun tar opp. Hennes funn viser at private, ikke-kommersielle sykehus har spesialisert seg i et fåtall DRGer, og generelt har kortere liggetid og ventetid enn offentlige sykehus.

- I den grad de private sykehusene spesialiserer seg i de mest profitable DRGene, kan dette skape problemer for lønnsomheten til offentlige sykehus, avhandlingen.


Fritt sykehusvalg

Avhandlingen viser også at fritt sykehusvalg har gitt økt pasientmobilitet. Sannsynligheten for å velge et annet sykehus enn det lokale øker med ventetidsdifferansen mellom disse, mens økt geografisk avstand reduserer mobiliteten.

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for samfunnsvitenskap og humaniora. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.

Kilde: Universitetet i Bergen

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse