fbpx Kan spare 20 milliarder i året Hopp til hovedinnhold

Kan spare 20 milliarder i året

- Hvis alle offentlige etater hadde fulgt regelverket om offentlige anskaffelser, kunne vi spart 20 milliarder i året.

Det sa riksrevisor Jørgen Kosmo på en pressekonferanse tirsdag.
Riksrevisjonen kommer til å følge med på Helsedirektoratets oppfølging av regleverket for offentlige anskaffelser. Dette er et område som de fleste offentlige etater kan bli bedre innen.


Mye å spare

Ifølge Riksrevisor Jørgen Kosmo, har Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) gjort en forsiktig beregning som viser at dersom alle offentlige etater hadde fulgt dette regelverket, kunne det offentlige spart 20 milliarder kroner i året.

- Disse pengene kunne for eksempel blitt brukt på barnevern, sa Kosmo.


Klar tale

Mange av de offentlige etatene klager på at de har for dårlig kompetanse på dette området. Jørgen Kosmo er likevel klar i talen:

- Det er mye klaging, men det er bare å skaffe kompetansen man trenger. Det er en god del som er svært flinke til å finne smutthull for å unngå å forholde seg til dette regelverket. Det må bety at de har tilstrekkelig kompetanse til å håndheve det, sa han.


Klagesaker

Helsedirektoratet har flere ganger blitt klaget inn for Kofa (Klagenemnda for offentlige anskaffelser) hvor det har vist seg at de har brutt regelverket.


Les også:Helsedirektoratet fikk 90 000 kroner i bot

Riksrevisjonen gikk igjennom 11 anskaffelser som Helsedirektoratet har gjort i 2010. I tre av dem manglet det blant annet anskaffelsesprotokoll.

- I dag burde det være en selvfølge å ha anskaffelsesprotokoll på plass, sier ekspedisjonssjef i Riksrevisjonen, Jens Gunvaldsen.


Jobber med saken

Kontraktene som er gjennomgått, gjelder beløp på mellom 420 000 kroner opp til 1,4 millioner kroner.

Direktoratet opplyser til revisjonen at de jobber med saken, og har blant annet opprettet en egen avdeling for innkjøp og anskaffelser.

 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse