fbpx – Tøffere å være tillitsvalgt Hopp til hovedinnhold

– Tøffere å være tillitsvalgt

Hege Askestad (bildet), hovedtillitsvalgt i Kongsberg, har opplevd et tøffere klima etter den omstridte suspensjonssaken.

Etter at tre ansatte på et sykehjem i Kongsberg ble suspendert med øyeblikkelig virkning i desember i fjor, har det ligget «en skygge» over samarbeidet med kommunen, ifølge tillitsvalgt.

Suspensjonene ble gjennomført uten forvarsel og uten at de fikk mulighet til å forklare seg. En av de tre suspenderte er sykepleiere. I ettertid viste det seg også at det ikke forelå skriftlige avviksmeldinger på sykepleieren, heller ikke annen dokumentasjon fra ansatte som skal ha observert de påståtte forholdene i saken.

Suspensjonene ble opphevet øyeblikkelig etter at de tre fikk mulighet til å forklare seg.

– Suspensjonssaken bør bli en alvorlig vekker i forhold til kommunens håndtering av avviksmeldinger, sa Hege Askestad til Sykepleien nummer 9 – 2011, som kom i august.

Til lokalavisen Laagendalsposten forteller hun at klimaet for å si fra som tillitsvalgt har blitt merkbart vanskeligere etter suspensjonssaken.

– Det er vanskeligere å nå fram med våre synspunkter og det har blitt et generelt hardere klima å være tillitsvalgt i. Tillitsforholdet har slik jeg ser det, fått en knekk, sier hun.

 

Vanskelig rolle

Gjennom denne saken har hun merket hvor utfordrende rollen som tillitsvalgt i et lokalsamfunn kan være.

– Man står i et avhengighetsforhold til arbeidsgiver, samtidig som man skal ha en uavhengig rolle som tillitsvalgt. Mange hensyn skal balanseres. Selv om vi påpeker kritikkverdige forhold, betyr det ikke at vi har en negativ holdning til hele organisasjonen, sier hun.

Etter at Sykepleien og Laagendalsposten skrev om suspensjonssaken og avvikshåndteringen, har det vært møter mellom NSF-tillitsvalgte og kommuneledelsen. Kommunalsjef Hilde Enget opplever at det er et godt samarbeid:

– Hovedtillitsvalgt for NSF informerte ledergruppen i Helse og omsorg den 24. august at hun opplever at samarbeidet har blitt vanskeligere etter suspensjonssaken. Det beklager jeg. Jeg mener allikevel at det er viktig at vi skiller på denne helt spesielle saken og det ordinære samarbeidet partene skal ha i hverdagen for øvrig, sier hun.

 

Sendt redegjørelse

Helsetilsynet viste 11. mars i år til at det ikke er mottatt avviksmeldinger eller annen dokumentasjon fra andre ansatte som skal ha observert de påståtte forholdene i suspensjonssaken. Tilsynet ba kommunen redegjøre for det videre arbeidet med å sikre at avvik fra helselovgivningen ble fanget opp og rettet.

Kommuneledelsen har nå sendt en redegjørelse for sin avvikshåndtering til Helsetilsynet.

 

Anket til lagmannsretten

Alle de tre suspenderte i Kongsberg kommune har stevnet kommunen for Kongsberg tingrett.

Parat har nå anket dommen i erstatningssaken for den ene pleieren til lagmannsretten. I tillegg skal erstatningssaken for den suspenderte sykepleieren og hennes andre pleierkollega behandles i tingretten. Sakene er overført fra Kongsberg tingrett til Eiker, Modum og Sigdal tingrett. Sakene er foreløpig ikke berammet.

Les Sykepleiens tema om Kongsberg: Kommunen som aldri lærer

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse