fbpx Hpv-utsettelse i Sverige Hopp til hovedinnhold

Hpv-utsettelse i Sverige

Svenske jenter må vente på hpv-vaksinen. En klagesak gjør at vaksineringen ikke kommer i gang i oktober som planlagt

I forrige uke skrev Sykepleien at svenskene var klare til å vaksinere. Men nå klager vaksineprodusenten Glaxo Smith Kline på at konkurrenten Sanofi Pasteur MF fikk tilslaget på å levere vaksiner til det svenske barnevaksinasjonsprogrammet.

 

Flere runder

Glaxo Smith Kline produserer Cervarix, Sanofi Pasteur MF produserer Gardasil. Begge vaksinene beskytter mot de to mest aggressive hpv-virusene som kan gi livmorhalskreft, hpv 16 og 18. Gardasil beskytter i tillegg mot hpv 6 og 11, som kan gi kjønnsvorter. Kjønnsvorter har ingen ting med kreft å gjøre, men er ubehagelige og krever ofte behandling.

Det er ikke første gang en klage har forsinket vaksinestart i Sverige. Opprinnelig var det Glaxo Smith Kline og Cervarix som fikk tilslag, fordi denne vaksinen var billigst. Men da klaget Sanofi Pasteur MF og Gardasil. Klagen vant fram og saken måtte vurderes på nytt. Denne gangen falt valget på Gardasil. Fremdeles var pris avgjørende, men det svenske Landstinget hadde sagt seg villig til å betale mer for en vaksine som i tillegg til å beskytte mot kreft, også beskyttet mot kjønnsvorter. I dette regnestykket ble Gardasil billigst.

 

Mer effektiv mot kreft?

I et leserinnlegg i svenske Dagens Nyheter beklager lederne i Glaxo Smith Kline at de forsinker vaksinestart. Men de mener valget av konkurrenten Gardasil gir svenske jenter en dårligere beskyttelse mot livmorhalskreft enn det Gardasil gir. De viser til vitenskapelige studier som bekrefter dette.

I tillegg stiller de spørsmål ved hvordan det har seg at tilleggsbeskyttelse mot kjønnsvorter kan gjøre Gardasil så mye billigere at valget faller på denne vaksinen.

 

Lenke til debattinnlegget i Dagens Nyheter HER.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse