fbpx Teknologi skal hindre avvik Hopp til hovedinnhold

Teknologi skal hindre avvik

Håndtering av medisiner er en kategori hvor det hyppig registreres avvik i Kongsberg kommune.

– Vi prøver ut et automatisk medisinkabinett som holder orden på dosering og dokumentasjon, forteller seksjonsleder Rannveig Aaker ved Skinnarberga bo- og rehabiliteringssenter i Kongsberg. Sykepleiere må logge seg inn, finner navnet på personen, og vips – maskinen spytter ut medisinene som er foreskrevet.

Frigir tid

– Det er ikke mange kommunale institusjoner i Norge som har dette utstyret. Vi har hatt det på prøve i noen måneder, og vi ser at maskinene gjør det vi ønsker, sier Rannveig Aaker. Sykepleierne har en egen profil i dataprogrammet. Alle bevegelser registreres.

– Manuell telling og protokollføring er tidkrevende. Dette systemet gjør at vi kan frigi tid til andre oppgaver, sier hun. Maskinen har full kontroll på mengdene som gis ut og hva som er igjen i skapet. Den tradisjonelle tralla finnes fortsatt, og det føres inn med penn i perm. Men det spørs om ikke de automatiske systemene vil ta mer og mer over.

24 timers datastøtte

Ranveig Aaker ved Skinnarberga forteller at mengdene av medisiner har steget betraktelig.

– Eldre bruker i dag bruker mer og mer medisiner. Antallet medikamenter har flerdoblet seg på få år. Der det tidligere var ett preparat for hjertesvikt, fins det i dag ti. Det er tabletter, flytende miksturer og sprøyter. Det å gi rett medisin til rett person til rett tid, er mer utfordrende enn bare for få år siden.

– Vi har også god hjelp i at apotekene pakker medisin. Der vi tidligere hadde en kopp som ble pakket og administrert av pleierne, kommer mye ferdigpakket. Vi vil jo helst bruke tid på pasienten, ikke administrative oppgaver, sier Aaker.

Men der teknologien er en hjelper, blir systemene utfordret ved feil.

– Kongsberg kommune har vært tidlig ute med datateknologi, men det har vært en del problemer. Om våre folk ikke får logget seg inn, er dette avvik som meldes inn. Feil i datasystemene er alvorlig i dag. Avviksmeldinger om dette i kommunen, har blant annet ført til at det nå er 24 timers vakt på datastøtte, sier hun.

Vi vil jo helst bruke tid på pasienten. Rannveig Aker, seksjonsleder

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse