fbpx Danmark gir hpv-vaksine til flere Hopp til hovedinnhold

Danmark gir hpv-vaksine til flere

Den danske regjerningen vil tilby alle kvinner opp til 26 år hpv-vaksine. Hensikten er å forebygge livmorhalskreft.

I Norge gis hpv-vaksinen til jenter i sjuende klasse. Alle andre må betale selv. Prisen ligger i dag på rundt 3 000 kroner.

Debatt også i Norge

Det har vært en lang debatt i Danmark om vaksineringen skulle utvides. Danskene begynte å vaksinere jenter i tolvårs-alderen i 2009. Også i Norge har det vært diskutert om ikke eldre jenter bør få vaksinen. Legemiddelverket anbefalte i fjor å gi 13-, 14- og 15-åringer vaksinen på blå resept, men dette ble avvist av Helse- og omsorgsdepartementet. AUF har også argumentert for å utvide vaksineringen.

Aggressive virus

Hpv er et virus som smitter svært lett seksuelt. Man antar at de fleste vil bli smittet en eller flere ganger i livet. De aller fleste vil kvitte seg med viruset på egen hånd, men noen få utvikler en kronisk infeksjon. Det er disse som har risiko for å få kreft. Hpv er først og fremst knyttet til livmorhalskreft hos kvinner, men kan også forårsake analkreft, peniskreft og kreft i munn og svelg. Det er derfor også et spørsmål om ikke også gutter bør få vaksinen. Danskene innlemmer ikke guttene i denne omgang.

Seksuell debut

Vaksinen mot hpv-virus er mest effektiv hvis den settes før seksuell debut, altså før jentene har vært utsatt for smitte. Det er årsaken til at den gis til såpass unge jenter. Men ifølge studier har kvinner opp til 24 år gevinst av vaksinen, og Australia tilbyr vaksinen helt opp til 26 år.

Først i 2012

Ifølge en pressemelding fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet vil tilbudet sannsynligvis komme i gang i 2012.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse