fbpx Sommerkabalen Hopp til hovedinnhold

Sommerkabalen

Stakkars ledere i helsesektoren! Hvordan klarer de å slappe av på hytta i sommer med huset (halv)fullt av vikarer?

Når det nærmer seg juli får jeg et anstrengt forhold til min egen leilighet. Den er absolutt koselig om vinteren, men så snart temperaturen stiger over 15 grader, går den meg skikkelig på nervene. Har ikke jeg sett de samme veggene hver bidige dag? Den samme utsikten mot løkka bak? De samme naboene og det evig konstante oppussingsbehovet? Derfor må jeg ut og vekk allerede samme dag som kalenderen blar om til «Ferie!!!». Farvel hverdag, jubler jeg inni meg hele veien til Gardermoen.

Så stakkars kommunale helseledere, sykehjemsbestyrere og hjemmesykepleieledere! Stakkars avdelingsledere på sykehuset og alle andre med ansvar for å holde hjulene i gang i helsevesenet i Norge. De drar nok til hyttene sine og flyr ut på utenlandsreisene sine, men hva etterlater de seg? Enten et pasienttilbud på halv tolv – eller et hus som sjangler videre med svenske sykepleiervikarer som jobber for halvmistenkelige vikarbyråer i halvlovlige turnuser.

Ikke noe galt sagt om svenske sykepleiere, selvfølgelig. De er egentlig praktfulle. Men jeg synes oppriktig synd på ledere som må sy sammen et forsvarlig pasienttilbud når personalet reiser på ferie til Kragerø og Gran Canaria.

I år blir den store sommerkabalen ekstra innfløkt. Sykepleien har regnet ut at Helse-Norge trenger godt over 150 000 vikarer i løpet av de fire sommermånedene. Mange kommuner er desperate etter å fylle hullene. De ville ha gjort hva som helst for å få kloa i folk med autorisasjon.

Men mens man tidligere kunne leie arbeidskraft som virkelig kunne ta i et tak – gjerne litt mer enn strengt tatt lovlig – har vinterens fokus på vikarbyråene og bemanningsselskap nå satt en stopper for kjappe løsninger. Adecco har fått rødt kort for talløse brudd på arbeidsmiljøloven og er nå helt borte fra helsesektoren. Bemanningsselskapet Konstali Helsenor er nylig blitt utestengt fra sykehusene. Nurse Partner Norge AS står i følge Hinas for alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven og risikerer også å bli disket. Ytterligere fire andre vikarbyråer har fått gult kort. Bare åtte vikarbyråer har krøpet gjennom nåløyet i en granskning som advokatfirmaet Wikborg Rein har gjort for Hinas. Men de vil passe seg vel for å ta en Adecco i løpet av sommerferien. De er ikke suicidale heller.

Så nå skal alt gjøres lovlig, heldigvis. Det er slik det skal være. Problemet er bare at dette vil gjøre helseledernes sommerhodepine enda større. For selv med innleid arbeidskraft som jobbet mer enn loven tillot, fikk mange kommuner og helseforetak på pukkelen fra Helsetilsynet og Arbeidstilsynet. Flere tusen avvik ble påvist bare for en kommune som Trondheim. Med større lovlighet blant innleide vikarer, vil hullene bli tilsvarende større.

Kanskje det ikke er noe annet å gjøre enn å planlegge ferien bedre? Mange av oss – jeg inkludert – sitter jo tross allerede i desember med nesa i fargerike reiseguider for å forberede neste års utflukter. Billetten til Den Store Friheten er sikret allerede i januar. Men for mange kommuner og helseforetak ser sommermånedene fortsatt til å inntreffe som ved et lyn. De lukker gjerne øynene og håper på det beste mens de grabber tak i alle de kan. Dette er nok en metode som er avleggs i år. Nå må de nok gå mer systematisk til verks.

God sommer!