fbpx En stilling i to kulturer Hopp til hovedinnhold

En stilling i to kulturer

Jobb i kommunen eller på sykehuset?

Kristin Rike tenkte som Ole Brumm: Ja takk, begge deler!

Fakta:

I et prøveprosjekt tilbyr Sørlandet Sykehus i Kristiansand kommune felles ansettelser. Det innebærer at en ansatt jobber halve arbeidstida på sykehuset, og halve tida i kommunen

 

 

 

 

 

Sykepleier Kristin Rike er i dag ansatt i full stilling ved Straitunet omsorgssenter i Kristiansand kommune. Men den unge sykepleieren kan se tilbake på en yrkeserfaring som er svært unik.

I ett år har Rike gått i kombinasjonsstilling med 50 prosent ansettelse i Kristiansand kommune og 50 prosent på Sørlandet sykehus i Kristiansand, med arbeid hver sjette helg ved hvert av stedene.


Tok utfordringen

«Har DU lyst til å påvirke framtidens sykepleierstillinger? Nå har du muligheten!»

– Jeg hadde kikket en stund på annonsen som hang på oppslagstavla på sykehjemmet. Til slutt tenkte jeg: Hvorfor ikke? En unik mulighet til å høste erfaring også fra sykehus, forteller Kristin Rike.

Hun var ferdig utdannet sykepleier for fire år siden. I studietiden begrenset sykehuspraksisen seg til akuttmedisin og rehabilitering. Praksisrommet mellom disse ytterpunktene fikk hun ikke erfaring fra under utdanningen.

Nå så sykepleieren en gylden anledning til å fylle noe av tomrommet. I tillegg var det også en mulighet til 100 prosent stilling for den da deltidsarbeidende sykepleieren. Hun søkte og ble tilbudt stilling.

Kombinasjonsstillingen innebar fast 50 prosent turnus ved sykehjemmet, kombinert med fleksiturnus i 50 prosent stilling på sykehuset. De to arbeidsplanene som lå i stillingen, utgjorde til sammen en tilnærmet ordinær 100 prosent stilling hos en arbeidsgiver. Den som jobber i denne type kombinasjonsstilling skal være sikret en mest mulig «normal» arbeidstid, uten doble vakter eller jobb mer enn tredje hver helg.

– God sykepleierdekning er en viktig forutsetning for å kunne ha ansatte i denne type kombinasjonsstillinger. Å bare jobbe hver sjette helg kan på mindre arbeidsplasser, med lav sykepleierbemanning, blir en stor utfordring i forhold til å dekke vakter ved høytider og i helgene, sier Rike.

Det nye Straitunet omsorgssenter som stod ferdig i 2007 har 81 langtidsplasser, og en sykepleierbemanning som gjorde det mulig å delta i prosjektet.


Samhandling i praksis

Ideen bak prøveprosjektet i Kristiansand er at ansatte skal høste kunnskap og erfaring på tvers av de to nivåene.

Man har tatt utfordringen fra toppen i Helse-Norge på alvor. Derfra blir det stadig slått fast at manglende kontakt mellom sykehusene og kommunene er det viktigste hinderet for å gjøre helsetjenestene bedre.

– Hvordan var det å jobbe i denne type kombinasjonsstilling?

– Hverdagene var svært ulike, særlig når det gjelder pasientgrunnlaget. På sykehjemmet vet vi som oftest hva vi har å forholde oss til når vi kommer på jobb. På medisinsk avdeling på sykehuset opplevde jeg at de fleste pasientene fra forrige vakt kunne være utskrevet neste vakt. Det var stadig nye pasienter og livssituasjoner å forholde seg til, sier Rike.

Sykepleien sitter sammen med sykepleieren i «biblioteket» på sykehjemmet.

En aktivitør er i full sving med å forberede 100-årsjubileum for en av beboerne. Neste dag blir det feiring og ordførerbesøk. For mens sykehusene stadig reduserer sine liggedøgn, blir beboere på sykehjemmene stadig eldre. Behovet for sykehusopphold vokser tilsvarende.

Rike traff igjen flere av sine egne sykehjemsbeboere på sykehuset. Det å jobbe begge steder gav henne en helt annen oversikt over pasientens totalsituasjon.

Pasienter og pårørende bemerket også at det gav økt trygghet å erfare at tjenestenivåene samarbeidet så tett om felles pasienter.


Blitt tryggere

Rike opplever de fleste beboerne på sykehjemmet som forholdsvis stabile og prosedyrene som oversiktlige, sammenlignet med hverdagen på sykehuset.

– På sykehuset måtte jeg forholde meg til mange nye prosedyrer, akutte situasjoner, samarbeide med leger og andre kolleger og å være i et større fagmiljø. Erfaringene etter å ha jobbet på sykehuset har gjort meg tryggere, ja tøffere, om noe spesielt skulle oppstå med en av beboerne på sykehjemmet, sier Rike.


Samme pasienter

Selv om utgangspunktet for de som jobber på sykehusene og i kommunene er pasientens beste, er det en rekke ulikheter i organisering og regelverk.

Det gjelder blant annet kvalitetssystem, elektronisk pasientjournalsystem, avvikssystemer og en rekke interne prosedyrer.

– Sykehuset preges av spesialisering, strenge prosedyrer og lav liggetid. Det krever at sykepleiere jobber rundt avgrensede fagområder. Jobben på sykehjemmet handler mer om et helhetlig pasientforløp. Men selv om det er to svært ulike arbeidsplasser, har de ofte ansvar for de samme pasientene. Dette blir ofte glemt, sier Rike.

Etter å ha arbeidet på sykehuset opplever hun at samarbeidet er blitt bedre i forhold til de sykehusavdelingene hun jobbet.

– Terskelen for å ringe for eksempel lindrende avdeling på sykehuset, hvor jeg jobbet halv tida, er betraktelig lavere. Det finnes mye kompetanse i kommunen, men de som jobber med dette på sykehuset, er spesialister. Det må vi i kommunene kunne dra nytte av. Det er vi på sykehjemmet og i hjemmesykepleien som skal gi pasientene den nødvendige oppfølging over tid, sier Rike.


Prøver gjerne igjen

– Jeg er glad for erfaringene jeg har høstet gjennom dette prosjektet. Det har vært utfordrende, men jeg har ikke betenkeligheter med å gjøre det igjen, sier Kristin Rike.

Grunnen til at hun hoppet av prosjektet i september i fjor var at hun fikk tilbud om full stilling ved sykehjemmet på Straitunet. Arbeidsplassen hun etter eget utsagn «elsker» og har arbeidet ved i ti år. Hvor hun hadde sin første jobb allerede som 17-åring.

Erfaringene etter å ha jobbet på sykehuset har gjort meg tøffere, sier Kristine Rike.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse