fbpx Ingen streik i privat sektor Hopp til hovedinnhold

Ingen streik i privat sektor

Norsk Sykepleierforbund og NHO Service ble seint i går kveld enige i tarifforhandlingene for sykepleiere ansatt ved sykehjem organisert i NHO Service. Dermed blir det ikke sykepleierstreik.

Partene var innkalt til tvungen mekling hos Riksmeklingsmannen mandag formiddag. Rett før forhandlingsfristen utløp ved midnatt la Riksmeklingsmannen fram en skisse til løsning som partene godtok. Dermed ble det ingen streik blant de 80 sykepleierne ansatt ved sykehjem organisert i NHO Service som det var meldt plassoppsigelse for i dag tidlig.

 

Retten til å forhandle

Leder i Sykepleierforbundet, Lisbeth Normann, er fornøyd med skissen til løsning.

- Vi har fått på plass viktige prinsipper. For oss var det å få en minstelønnsgaranti for både spesialsykepleiere og sykepleiere helt avgjørende. Det har vi fått. Så kan vi bygge videre på den seinere, sier Lisbeth Normann.

I avtalen med NHO Service ligger også en sykelønnsgaranti. Avtalen innebærer i tillegg et forpliktende samarbeid der NHO Service og NSF vil drøfte viktige spørsmål knyttet til sykepleiernes lønns- og arbeidsforhold samt kvalitet i tilbudet til pasientene.

- Dette oppgjøret stadfester vår rett til å forhandle lønn og arbeidsvilkår for våre medlemmer i dette området, slår Normann fast.

 

Krevende forhandlinger

- Forhandlingene var krevende, heter det i en pressemelding fra NHO Service, men at dette er starten på et konstruktivt samarbeid.

I pressemeldingen legger NHO Service vekt på at partene er blitt enige om "å etablere et samarbeidsutvalg hvor formålet er å ha et forum for erfaringsutveksling av overordnede forhold i tariffområdet samt et utvalg som skal utrede konsekvenser for pleie- og omsorgsbedriftene ved eventuell innføring av tariffestet bestemmelse vedrørende tredelt turnus".

 

Langvarig strid

Striden mellom NSF og NHO Service er ikke av ny dato.

For ett år siden streiket NSFs medlemmer i en rekke private sykehjem i to uker for å få en tariffavtale på linje med den som gjelder for tilsvarende offentlige virksomheter. Streiken ble til slutt stoppet med tvungen lønnsnemnd.

Rikslønnsnemnda ga i sin kjennelse NSF delvis medhold. Avtalen forbundet hadde med de private pleie- og omsorgsbedriftene fikk status som tariffavtale, med ordinært utløp 30. april 2010.

NHO Service nektet imidlertid å møte opp da NSF i fjor høst ba om forhandlinger for å revidere avtalen. NSF sa derfor midt i januar opp plassene for de 220 medlemmene sine i NHO Service, som svarte med å stevne NSF for Arbeidsretten, med krav om at streikevarslet blir kjent ulovlig. Arbeidsgiverorganisasjonen fikk ikke medhold i Arbeidsretten.

 

Les også: Full seier i Arbeidsretten

Vi har fått på plass viktige prinsipper.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse