fbpx Psykisk syke lever kortere Hopp til hovedinnhold

Psykisk syke lever kortere

Menn med psykisk uhelse lever i gjennomsnitt 20 år kortere enn andre. Tilsvarende kvinner lever 15 år kortere. Det viser nye tall fra Danmark, Finland og Sverige.

I dag la forskere ved Nordiska högskolan för folkhälsovetenskap (NHV) frem tall som viser at mennesker med psykiske problemer har vesentlig kortere forventet levetid enn resten av befolkningen. De dør to til tre ganger oftere av sykdom enn forventet. I tillegg er risikoen for å dø av selvmord, vold eller i ulykker høyere enn i resten av befolkningen.

 

Registre

Det er fem forskere ved NHV som står bak rapporten, som er laget på oppdrag fra Nordisk ministerråd. De har brukt data fra nordiske populasjonsregistre. Målet har vært å undersøke overdødeligheten blant psykisk syke i forhold til befolkningen generelt.

Registre fra Danmark, Sverige og Finland er brukt fordi de er mulige å benytte i forskning. Registrene i Norge og Island er ikke like godt egnet. Derfor er data herfra ikke inkludert.

 

Psyken dominerer

Forskerne viser til at somatiske symptomer ofte havner i skyggen av de psykiske problemene og derfor ikke fanges opp av helsevesenet. Stempling og diskriminering kan også føre til at helsevesenet behandler psykisk syke annerledes enn andre.

Fattigdom og isolasjon kan også gjøre kontakten med helsevesenet vanskeligere. I tillegg har psykisk syke som gruppe større risiko for livsstilsykdommer knyttet til blant annet røyking og fysisk inaktivitet.

 

Skal satse

Forskerne bak rapporten mener målrettet helsefremmende arbeid må til. I tillegg må tilgangen til helsetjenester forbedres for dem med psykisk sykdom.

Nordisk ministerråd har gitt NHV ansvar for å lage en handlingsplan om psykisk helse.

 

Les mer:

Ojämlikhet kostar liv

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse