fbpx Trykk hardere ved livredning Hopp til hovedinnhold

Trykk hardere ved livredning

Fra første januar gjelder nye rutiner for hjerte- og lungeredning. Den viktigste er å trykke hardere ved brystkompresjoner. Mellom 5 og 6 centimeter.

Forrige gang det kom nye rutiner i Norge på hjerte- og lungeredning (HLR), var i 2006, basert på de nye europeiske retningslinjene fra 2005. Da var det store endringer som la vekt på brystkompresjoner fremfor innblåsning, og man fikk lære seg den nye rytmen på 30-2: 30 kompresjoner og to innblåsninger. Denne gangen er det betydelig mindre endringer.

Til lekfolk som ikke har lært innblåsninger, er det nytt i de europeiske retningslinjene at det holder med bare brystkompresjoner. Men det har ifølge lederen i Norsk Resucitasjonsråd (NRR), overlege Kristian Lexow, vært kommunisert i Norge siden forrige oppdatering.

– Det viser bare at vi har vært foran i Norge, sier han.

 

To viktige nyheter

– Den viktigste endringen ved basal HLR er å trykke hardere på brystkassen ved hjertekompresjoner. Før sa vi mellom 4 og 5 centimeter, nå sier vi minst 5 centimeter, sier Lexow.

I retningslinjene står det mellom 5 og 6 centimeter. Dette kommer som en erkjennelse av at mange ennå er altfor lette på hånden under pågående HLR, kommenterer NRR på nesttsidene.

– Og den viktigste endringen ved avansert HLR?

– Godt samtrente team skal gi kompresjoner også i oppladningsfasen til defibrillatoren, men da er det viktig å bruke hansker for å beskytte seg selv mot eventuelle støt, sier Lexow.

 

  Andre nyheter

Av andre avanserte HLR-endringer kan nevnes:

  • Atropin utgår som anbefalt medikament, selv om den første avleste hjerterytmen er asystole eller PEA.
  • Nå anbefales tre sjokk etter hverandre (mot tidligere to) ved bevitnet ventrikkelflimmer.
  • Kapnografi blir mer vektlagt som metode.

 

Les mer

En kort fremstilling av alle de nye rutinene i Norge, finner du på nettsidene til NRR her, under "Resymé ERC-guidelines".

Godt samtrente team skal gi kompresjoner også i oppladningsfasen til defibrillatoren, men da er det viktig å bruke hansker.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse