fbpx Det lønner seg ikke lenger å ta utdanning! Hopp til hovedinnhold

Det lønner seg ikke lenger å ta utdanning!

Hvem vil i fremtiden kaste bort tiden på å utdanne seg, om ikke lønningene er til å leve av?

Behovet for helsefaglig kompetanse både innenfor medisin, sykepleie og andre helsefaglige profesjoner øker enormt.

Media har nå satt fokus på helsesøstre, og den økende arbeidsmengden de blir pålagt av regjeringen/ kommunen, uten at det følges opp med nødvendige ressurser.

Dette er dessverre blitt en trend for alle som jobber i helsevesenet.. Det er også vært bekymringsfullt at høyskolene sliter med å fylle opp ledige plasser på videreutdanningene. Hvilket skyldes at det ikke lenger lønner seg økonomisk å ta høyere utdanning.

Både innenfor spesialhelsetjenesten og i kommunene ser vi nå en reduksjon av antall sykepleierårsverk, nedlegging og sammenslåing av sykehus, sykehus køene vokser, pasientklagene og feilbehandlings tilfeller øker, og det er varslet om at alvorlig syke mennesker i fremtiden, ikke nødvendigvis vil kunne få livsforlengende behandling.

At færre sykepleiere tar videreutdanning skyldes at den enkelte sykepleier i stor grad selv må betale sin videreutdanning. Og selv om arbeidsgiver tjener på dette, er det ingen automatikk i at den tilegnede kompetansen verdsettes med høyere lønn. Slik skal det ikke være.

Arbeidsgivere og regjeringen må nå ta ansvar og sikre behovet for nødvendig kompetanse.

Norge ligger på bunnen i Europa og OECD området på lønnsavkastning for høyere utdanning.

Det er nå et sørgelig faktum at Norge ikke lenger er i verdenstoppen i utdanningsnivå, for nå lønner det seg ikke lenger å ta utdanning. Og selv om regjeringen påstår at både helsearbeiderne og akademikerne er satsingsområder, så synes det som at de rød/grønne ikke har noen planer om hvordan de vil snu denne utviklingen.

Andre land som Tyskland, Ungarn og Italia har satset og bygget ut sine utdanningsinstitusjoner. Og Lønnen til arbeidstakerene som har høyere utdanning, har igjennom de siste ti årene økt med 20 % i forhold til arbeidstakere uten høyere utdanning.

I Norge har vi stått på stedet hvil. Det er nå et faktum at unge voksne i Norge jobber mer, og utdanner seg mindre enn sine jevngamle ellers i Europa.

Den nordiske sosialdemokratiske modellen der en har en sammenpresset lønnsstruktur, gjør at lavtlønnede i Norge tjener godt sammenlignet med for eksempel USA. Og i den motsatte enden av skalaen gjør det at folk med høy utdanning, tjener relativt ganske dårlig.

Med tanke på at vi trenger å sikre fremtidens velferd og for å drive kunnskapsnasjonen Norge videre. Er denne utviklingen svært bekymringsfull, da vi nå ser at mange yrker sliter med rekruttering, og vi trenger å rekruttere både innenfor helse og på akademiker siden.

Hvem vil i fremtiden kaste bort tiden på å utdanne seg, om ikke lønningene er til å leve av?

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse