fbpx Varsler eller inkompentent? Hopp til hovedinnhold

Varsler eller inkompentent?

Overlegen har jobbet ved sykehuset i 10 år.

En overlege ved Asker og Bærum sykehus mener han er oppsagt fordi han har varslet. Ledelsen ved Sykehuset mener han er en fare for pasientene.

En overlege fikk beskjed om å gå på dagen 31. mai i år. Ifølge VG gav ledelsen legen sparken fordi han mangler kompetanse, har gjort alvorlige feil, slurvet med arbeidslister og vært illojal både ovenfor ledelse og kolleger.

Overlegen har jobbet ved sykehuset i 10 år.


Varsler

Selv sier overlegen at han ble sagt opp fordi han varslet om feil i datasystemet DIPS ved flere anledninger. Helsetilsynet sier til VG at de ikke har noen saker på overlegen.

DIPS er det datasystemet hvor det ble avdekket omfattende flytting av datoer for pasientbehandling ved Sykehuset Asker og Bærum i januar i år.


Ikke populært å si ifra

Torill Morken er hovedtillitsvalgt for overlegene ved sykehuset. Hun sier at det ikke har vært populært å avdekke feil i DIPS.

- Det har ikke vært populært å påpeke feil i DIPS. Jeg frykter at dette kan dreie seg om gjengjeldelse. Ansatte som sier sin mening, kan ende opp med en personalsak, sier hun til VG.


Går greit å si ifra

Foretakstillitsvalgt for sykepleierne ved Asker og Bærum sykehus, Anne Grete Bjaaland har en annen erfaring.

- Jeg kan ikke kommentere denne spesifikke saken. Den vet jeg for lite om, sier hun til Sykepleien.

- Har sykepleiere oppfattet det som vanskelig å ta opp feil med DIPS?

- Nei. Jeg synes ikke det har vært noe problem å ta opp ting. Det kan være fordi vi har tatt opp andre ting enn det legene gjør. Det vet jeg ingenting om. Men jeg har ikke hørt om sykepleiere som er redde for å ta opp ting, eller som har opplevd represalier, sier Bjaaland.


Rettens vei

I dag er saken oppe i Drammen tingrett. I første omgang skal retten behandle en begjæring om midlertidig forføyning. Selve arbeidsrettssaken, kommer antakelig opp senere i høst.

Du kan lese mer om arbeidstakeres rett og plikt til å varsle på Arbeidstilsynets sider.Datasystemet DIPS

  • DIPS er et administrativt system som brukes av mange norske helseforetak. Systemet brukes til pasientadministrasjon og lagring av elektroniske pasientjournaler.
  • Alle bevegelser i systemet logges, og det registreres hvem som har gjort hvilke endringer, og når endringene er gjort.
  • DIPS ASA er den største leverandøren av systemer for elektronisk pasientjournal til sykehusene i Norge. DIPS har konsern- og rammeavtaler for helseforetakene i Helse Sør-Øst RHF, Helse Vest RHF og Helse Nord RHF.

Kilder: VG, Helsedirektoratet og dips.no

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.