fbpx Realiserte drømmen Hopp til hovedinnhold

Realiserte drømmen

– Jeg var fjorten år da jeg bestemte meg for å bli sykepleier.

Glide Memorial Church ligger i Ellis Street i sentrum av San Francisco. Vi har så vidt snudd ryggen til Hennes & Mauritz og Zara i San Franciscos store handlegate Market Street, da vi får øye på spiret.

På fortauet utenfor kirkebygget står en lang rekke med mennesker som bærer tydelig preg av et liv på gata. De er skitne og ustelte og har slitte klær. Noen har alt de eier i plastposen de holder i hånden. Flertallet er fargede. Disse menneskene har åpenbart ikke penger til å shoppe. De står i matkø.

I resepsjonen rett innenfor døren blir vi henvist videre til heisen. Veggene er flekkete av gammel maling og gulvet er av røff betong.

Helsesenteret hvor Esker-D Ligon jobber som «nurse practioner» og psykiatrisk sykepleier ligger i sjette etasje, og er derimot rent og nymalt i varme, lyse farger. Ligon er tydelig stolt når hun viser oss rundt. I tillegg til et stort venterom består senteret av tre – fire kontorer, samt diverse behandlingsrom.

– Jeg bestemte meg for å bli sykepleier da jeg var fjorten år, forteller hun.

– Jeg hadde en kusine som jobbet på sykehus og en bestemor som hadde fått slag. Derfor var jeg ofte på besøk på sykehuset. Jeg fulgte med på hvordan sykepleierne jobbet med pasientene og hjalp til med å stelle bestemoren min. Og jeg tenkte at å bli sykepleier ikke var noen dårlig karriere, ler hun.

Ligon synes det beste med jobben er at senteret er sykepleiedrevet. Noe som blant annet innebærer en holistisk tilnærming til klientene.

– Vi er veldig kreative i måten vi yter service på. Vi har et godt forhold til menneskene vi jobber med og jeg opplever at arbeidet vi gjør innebærer en forskjell.

Glide helsesenter tilbyr helsehjelp til folk som ikke har råd til helseforsikring og derfor heller ikke kan behandles på private sykehus. Mange av disse er arbeidsløse, husløse og stoffavhengige. I tillegg til heroinavhengighet, alkoholmisbruk og kroniske smerter sliter mange med psykiske lidelser.

– Vi ser at klientene våre gjør fremskritt. Mange av dem som oppsøker oss er fullstendig ute av kontroll psykisk når de kommer hit, men helsetilbudet vårt gjør dem mer stabile, forteller Ligon.

Ved helsesenteret jobber to psykiatriske sykepleiere og to sosionomer på fulltid og en deltidsansatt lege. I tillegg tilbyr Glide Memorial Church krisehjelp til voldsutsatte kvinner, tre måltider om dagen til dem som trenger det og boligformidling til husløse. Glidefondet har dessuten finansiert bygging av to store leiegårder for bostedsløse i San Fransisco.

I dag er også Jo Anne Saxe på Glide. Hun er professor og førsteamanuensis for Adult Nurse Practitioner Program ved University of California, San Francisco. Ligon har vært en av hennes studenter. Saxe understreker at det å bo er et av de mest primære og elementære av alle menneskelige behov. Samtidig er det mye lettere å følge opp klientenes medisinske og mentale behov når de har en fast bopel.

De som bor i Glidefondets hus følges opp av en sykepleier som sørger for at de får den helsehjelpen de trenger, både medisinsk og mentalt. Saxe forteller at Glide helsesenteret er finansiert av det offentlige, gjennom skatter og avgifter.

– I USA har vi ikke universell helsehjelp, men San Francisco er unik i den forstand at byen garanterer primære helsetjenester for dem som ikke har midler til å kjøpe helseforsikring.

California er den staten i USA med flest hjemløse, til sammen 170 000. Men i San Francisco har det offentlige satt igang diverse tiltak, blant annet kjøpt opp gamle bygninger og gjort dem om til boliger for husløse. Dette har gitt resultater; San Francisco er ved siden av New York den eneste byen der antallet hjemløse har sunket siden 2002. Det ble klart etter at 500 frivillige deltok i en omfattende telling av bostedsløse i San Francisco i 2007. Tellingen viste at det bor til sammen 6377 hjemløse i byen.

– San Francisco er den byen i USA med flest husløse innbyggere med sosiale og stoffrelaterte problemer, forteller Vicky Smith, som sitter på kontoret ved siden av Ligon og er den andre sykepleieren på helsesenteret.

– Men det er samtidig i San Francisco vi har den beste sosialhjelpen. Derfor kommer folk hit fra andre stater for å få hjelp. De bare setter seg på bussen. Helsebudsjettet i San Francisco er enormt, derfor er også skatter og avgifter stadig økende, mener Smith.

Glide helsesenter bærer også preg av økonomiske nedgangstider. Ligon viser oss to behandlingsrom som står tomme.

– I fjor hadde vi en akupunktør og en fysioterapeut som jobbet deltid her. Mange av klientene kom og fikk satt nåler hver eneste morgen. De ble roligere av det. Men kutt i budsjettet gjorde at vi ikke hadde råd til å lønne dem i år, forteller hun.

Ligon bruker cirka 20 minutter med tog til jobben hver dag fra hjemstedet sitt i Oakland, der hun bor med mannen sin. De har ingen barn, og hun tviler på at hun ville greid å jobbe så mye som hun gjør i dag om hun hadde hatt det. Hun har aldri angret på yrkesvalget.

De første årene som sykepleier jobbet hun på akuttmottak i sykehus, men det var hele tiden psykiatrisk sykepleier hun ville bli.

– Jeg syntes det var tøft å ta imot folk som kom på sykehus fordi de hadde vært med i ulykker eller hadde en sykdom som kom ut av kontroll. Vi behandlet dem og så forsvant de. Jeg hadde mer lyst til å jobbe for at folk ikke skulle bli lagt inn på sykehus.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse