fbpx Ikke kjønnspoeng til sykepleiergutter Hopp til hovedinnhold

Ikke kjønnspoeng til sykepleiergutter

I vår tok NSF Student til orde for å gi to kjønnspoeng til gutter som vil bli sykepleiere. Kunnskapsdepartementet har foreløpig ingen planer om å innføre dette.

I et brev til Norsk Sykepleierforbund 9. juni skriver Kunnskapsdepartementet at det ikke foreligger noen konkrete forslag om å innføre tilleggspoeng for menn til sykepleierutdanning.

 

Ikke prinsipielt avvisende

Kyrre Lekve, statssekretær i Kunnskapsdepartementet, understreker imidlertid at departementet ikke er prinsipielt avvisende til tilleggspoeng for det underrepresenterte kjønn på sykepleierutdanningen, men at dette må gjøres i sammenheng med andre tiltak.

- Vi har et svært kjønnsdelt arbeidsmarked i Norge, og vi ønsker å gjøre noe med dette. Men erfaringsmessig gir kjønnspoengene en kortvarig effekt. Derfor mener vi at dette tiltaket må sees i sammenheng med andre tiltak for å øke andelen av det underrepresenterte kjønn ved enkelte utdanninger, sier han til studvest.no.

 

To ekstra poeng

- Kjønnspoeng vil ikke løse alle utfordringer når det gjelder mangel på menn i omsorgsyrker, men det vil være et skritt i riktig retning, ifølge Bård Nylund, studentleder i NSF.

På vegne av Norsk Sykepleierforbund fremmet han i mars forslag om at mannlige søkere til sykepleierstudier bør få ekstra kjønnspoeng, og fikk blant annet støtte for dette fra Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Etter at kjønnspoeng ble innført ved veterinærhøgskolen økte andelen menn som fikk tilbud om studieplass fra 7,1 prosent i 2003 til 31,7 prosent i 2004. I 2009 var andelen menn som fikk tilbud sunket til 10,3 prosent. Ved dyrepleierutdanningen, som er den andre utdanningen i Norge der menn får kjønnspoeng, har tilleggspoengene hatt liten eller ingen effekt på opptaket.

 

Se på regelverket

Statssekretær Kyrre Lekve forteller at departementet nå vil se på effekten av kjønnspoeng ved de ulike lærestedene.

- Det planlegges en gjennomgang av kommentarer og merknader til det regelverket som styrer opptak til høyere utdanning. I den sammenheng vil vi selvsagt også se på bestemmelsene om tilleggspoeng for underrepresentert kjønn, sier Lekve.

Erfaringsmessig gir kjønnspoengene en kortvarig effekt.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse