fbpx Spekuleres det i tvungen lønnsnemnd? Hopp til hovedinnhold

Spekuleres det i tvungen lønnsnemnd?

Unio anklager Spekter for å sette pasienters liv og helse i fare.

- Det virker som man spekulerer i tvungen lønnsnemnd, mener Unios forhandlingsleder Lisbeth Normann.

Bakgrunnen for anklagene er at Spekter nekter å forholde seg til at Unio gir streikende sykepleiere, som helseforetakene mener må jobbe for å ivareta liv og helse, dispensasjon for bare én dag av gangen.

Spekter har gitt klar beskjed om at organisasjonen bare vil godta ja eller nei til dispensasjoner som gjelder hele streikeperioden.

- Når noen vi trenger er tatt ut i streik, og hvis Unio innvilger dispensasjon for én funksjon, aksepterer vi det. Men om Unio gir dispensasjon for en og en vakt, er det å anse som et avslag, bekrefter Spekters forhandlingsleder Ann-Kari Bratten.

 

Streikeretten

Ved tre av ni sykehus som er tatt ut i streik har ikke ledelsen godtatt Unios praksis med å gi streikedispensasjon for en dag av gangen. Her er sykepleiere som er innvilget dispensasjon for en dag blitt nektet av arbeidsgiver å jobbe.

- Dette er en undergraving av streikeretten. De stenger folk som etter helt normal praksis har fått dispensasjon, ute fra arbeidsplassen. Arbeidsgiver setter med dette pasientenes liv og helse i fare, sier Lisbeth Normann til Klassekampen.

 

Må følge Unios praksis

Unio sendte før helga et krast brev til Statens helsetilsyn, som igjen henvendte seg til Helse- og omsorgsdepartementet for å få deres vurdering.

- Det kan virke som om Spekter spekulerer i å få en raskest mulig avslutning på streiken gjennom tvungen lønnsnemnd, sier Normann.

I svaret fra departementet heter det at "Departementet forutsetter at de regionale helseforetakene sørger for at helseforetakene søker om og benytter seg av de dispensasjonene de får innvilget slik at forsvarlighetskravet ivaretas."

Dette tolker Unio som at Spekter må følge Unios praksis med å gi streikedispensasjon for en dag av gangen.

 

Legestøtte

Legeforeningen støtter Unios praksis. Da Akademikerne for ett år siden var i konflikt på Lovisenberg Diakonale sykehus i Oslo hevdet Spekter det samme.

- Helsetilsynet godtok vår praksis med å bare innvilge dispensasjon for en dag av gangen, så det er litt merkelig at de prøver seg på det samme igjen i Unio-streiken, sier visepresident Arne Laudal Refsum i Legeforeningen.

Spekter vil bare godta ja eller nei til dispensasjoner som gjelder hele streikeperioden.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse