fbpx Støtter kolleger i sør Hopp til hovedinnhold

Støtter kolleger i sør

NSF har i flere år støttet våre kolleger i sør, spesielt i det sørøstlige Afrika. Vi mener dette er en viktig prioritering.

 

Mange undres nok over hvorfor NSF har valgt å engasjere seg i arbeid langt utover egne landegrenser – og mange vil nok tenke også langt utover egne interessegrenser. Er dette riktig bruk av tid og ressurser?

Dette er et betimelige spørsmål, og vi stiller oss selv disse kontrollspørsmålene. Erfaringer viser imidlertid at NSFs innsats verdsettes, både av dem som mottar støtten og av andre som ser at vårt engasjement virker. NSF ser på støtte til internasjonal bistand som en prioritert oppgave. Vi kan hjelpe andre. Samtidig kan vi dra lærdom av hvordan vår profesjon møter erfaringer og utfordringer i andre deler av verden.

Fra tidligere har NSF vært engasjert i Malawi og Tanzania. Her har vi bidratt til at rene profesjonsorganisasjoner har blitt fagforbund. Dette har blant annet ført til at våre kolleger nå står sterkere i forhandlinger om lønns- og arbeidsvilkår, at de får  jennomslag for krav de har kjempet for lenge, og at de samlet får en sterkere gjennomslagskraft og blir tydeligere som gruppe.

Nå handler det om Uganda. I to år har vi forberedt grunnen til et langsiktig samarbeid. Målet er utvikling av et sterkt og slagkraftig nasjonalt sykepleierforbund også i Uganda. Våre ugandiske kolleger arbeider under det vi vil kalle «umenneskelige forhold». Behovet for bistand er skrikende. Dårlige arbeidsforhold, kronisk underbemanning, ekstremt lav lønn (circa 1 000 kroner per måned), samt konstant mangel på medisiner og utstyr gjør livet til landets sykepleiere nesten uutholdelig. Koblet til dette er en trend der altfor mange økonomiforvaltere i distriktene ansetter ukvalifiserte pleiemedhjelpere fremfor offentlig godkjente sykepleiere. Det gir jo flere hender til samme pris – men kvaliteten og kunnskapsnivået er uforsvarlig.

Stemmen til en enslig sykepleier som roper varsku blir ikke hørt. Stemmene til mange tusen ugandiske sykepleiere – samlet og fremført gjennom et sterkt og uredd forbund er noe helt annet. Det NSF holder på med er ikke mindre enn en styrking av det sivile samfunn i Uganda – en viktig del av demokratibygging i landet.

Våre kolleger i Uganda ønsker et sterkt, uredd talerør når kritiske forhold avdekkes, både på arbeidsplassen og i forhold til arbeidsbetingelser for sykepleierne. Øverst på arbeidslisten er etablering av en effektiv sykepleierorganisasjon – med juridisk rett til forhandling om lønns- og arbeidsvilkår på nasjonalt, regionalt og lokalt nivå. Samtidig settes i gang omfattende opplæring av tillitsvalgte, slik at de mange kritikkverdige forhold kan bli avdekket og omtalt

med krav om endring. Veien er lang, men våre kolleger i Uganda tar tak i  tfordringene overbevist om at det nytter å kjempe. Kjønnsspørsmålet står også sentralt. Altfor mange afrikanske kvinner blir ikke hørt. De skal jobbe i stillhet og ikke klage. NSF sier «tydelig – modig – stolt» til våre medlemmer.

Dette burde også gjelde i Uganda – med vår hjelp og støtte. Vi har fått økonomisk støtte fra Norad til vårt arbeid for sykepleiernes rettigheter i sør. Dette er vi er svært takknemlige for, og vi anser det som en bekreftelse på at vårt engasjement i sør blir verdsatt også her i landet.

 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse