fbpx Lønn i himmelen Hopp til hovedinnhold

Lønn i himmelen

Blir slaget om likelønn tapt under trøsten om hva vi vil få i himmelen?

I disse tider står sykepleierne nok en gang i kamp om likelønn.

Interessen for å søke seg til sykepleierutdanningen går stadig nedover. Og dette til tross for dårlig tider på arbeidsmarkedet, og sykepleierutdanningen er vel en utdanning som sikrer jobb i lang fremtid. Ferske tall fra statistisk sentralbyrå forteller at søkerandelen til sykepleierutdanningen nå har falt med 4,7%.

Vi står ovenfor en samhandlingsreform, som vil kreve mer sykepleierkompetanse, fordi det vil komme enda flere og sykere pasienter hjem til kommunen. Flere pasienter kommer til å bli utskrevet raskere enn i dag! Vi pleier mange pasienter som burde vært lagt inn på sykehjemsplasser og som også ønsker dette selv, men Kommunene mangler plass. Vi får bare mer og mer og gjøre men ikke flere sykepleiere, selv om behovet for flere sykepleiere er der. Om ikke likelønn går igjennom nå så tror jeg nedgangen på søkere til sykepleierutdanningen vil bli enda større . Dette kommer vel som et resultat av at profesjonen ikke blir verdsatt gjennom riktig lønn og verdsetting av oss som yrkesgruppe. Vi snakker om likelønn blant de med høyskole, og ikke minstelønn for de med minst utdannelse som nå bør prioriteres .

Kommunen som vår arbeidsgiver har plikt etter Norsk lov å tilrettelegge slik at driften innehar fagligforsvarlighet når det gjelder kompetent personell i helse, videre er sykepleierne bundet av lovens foreskrift om å drive forsvarlig sykepleie, og samtidig har pasientene rett på nødvendig helsehjelp. Men disse pliktene kan ikke sees på separat, de går hånd i hånd. Og klarer ikke kommunen og overholde sin plikt til forsvarlig bemanning, kan ikke sykepleierne overholde plikten til faglig forsvarlig yrkesutøvelse og derfor får ikke innbyggerne sine rettigheter oppfylt. Det er faktisk ikke slik at sykepleie er en sak alle kan og alle er født med, vi går faktisk på høyskolen i 3 år, og jeg går ut i fra at denne skolegangen har gitt oss noe annet enn bare sundt bondevett.

Vi krever derfor likelønn, for at vi skal klare å rekruttere nye søkere til sykepleierutdanningen. Det må bli slutt på at vi sammenlignes med de uten høyere utdanning i privat sektor. Det er på tide at vi får en endring, slik at de svakes rett til riktig helsehjelp blir i varetatt og at vi får den lønn vi som yrkesgruppe er berettiget.

Vi krever likelønn nå, det hjelper ikke at vi får betalt i himmelen!

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse