fbpx Er du en sånn ordentlig sykepleier? Hopp til hovedinnhold

Er du en sånn ordentlig sykepleier?

Mange av mine venner sier til meg at man bør jo faktisk ikke ha utdannelse for å kunne mate og stelle gamle mennesker.

Det virker ikke som om kommunen alltid setter kompetanse i høysetet når de skal betjene sine brukere. Noen ganger vil jeg si de teller hender fremfor kompetanse. Det er ofte at vi hører at de trenger flere hender i eldreomsorgen. Men det forteller ikke åssen hender de trenger.

Er det forskjell på sykepleierhender og andre hender?

Kanskje det er dette som spiller inn på likelønn, og er en årsak til at vi tjener dårligere enn menn?
Mange av mine venner sier til meg at man bør jo faktisk ikke ha utdannelse for å kunne mate og stelle gamle mennesker. Denne kommentaren må komme fra mennesker som ikke selv har vært i stort behov av pleie under sykdom. Dette er også et ”skummelt” menneske syn, og taler for lite kunnskap i mine ører.

Det er vel ikke slik at om man trenger en rørlegger så kan alle utføre denne jobben. Bare tenker på min egen situasjon; er sykepleier, men jobber som rørlegger.

Om man stiller det opp slik, ser man forskjellene. Rørlegger, snekker o.l er yrker som man enten kan eller ikke kan.
Jeg synes dette synet gjenspeiler en undervurdering av sykepleieryrket, og om det er dette synet som gjelder i gjennomsnittsbefolkningen blir jeg skremt. Om man tenker seg at sykepleieryrket bare består av å stelle og mate, så kan jeg kanskje være enige i noe av konklusjonen. Men det ligger jo mye mer bak både stell og mating. Altså så går sykepleiere på skole i 3 år uten nytte?
For det er jo kunnskap som egentlig alle innehar og alle kan gjøre like bra, er det ikke?

Jeg tror vår jobb i kampen mot likelønn blir å overbevise om at sykepleier profesjonen er mye mer enn stell og mat, og faktisk så er dette er yrke mange burde ta av seg hatten for.

Jeg opplever når jeg er ute å jobber, at de som har tjenester i form av hjemmesykepleie ofte er veldig glade for at vi er sykepleiere. Ofte når jeg kommer til pasientene sier de ordet som faktisk gjør meg stolt, og gjør kanskje også at jeg holder ut i mitt yrke tross dårlig lønn:

” Inger du en sånn ordentlig sykepleier, er du ikke?”

Det kan da ha vært mange personer innom og de har spurt om råd i situasjoner som har oppstått. Men de har opplevd å bli avvist, eller at personene har sagt at de ikke er sykepleier og av den grunn mangler kunnskap.

Synes dette er veldig søtt sag, og det viser også at de som benyttet vår tjeneste oftest er opptatt av at vi har kunnskaper, og at dette gir dem trygghet. De aller fleste av pasientene vet om vi har kunnskap og de synes det er tryggere å spørre oss som innehar den. De merker forskjell på de som har de gode hendene og ikke.

Det gjenspeiler vel hvordan det er å være menneske. Man får ikke gode meninger om ting før man får kunnskap om dem. Altså de som ikke er sykepleiere, har dem i livet sitt eller kjenner noen som har det, har ikke kunnskap nok til å si at det er annerledes å være sykepleier. Vi har en jobb å gjøre, vi må overbevise befolkningen om hva en sykepleier er, og at det er langt mer enn bare å mate og stelle. 

Kan vi ikke være litt stolte av oss selv og si at:” JA, fru Hansen jeg er en ordentlig sykepleier” Og vet du jeg er forferdelig stolt av det. 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse