fbpx Liker tøffe sykepleiere Hopp til hovedinnhold

Liker tøffe sykepleiere

Harald Eia likte seg hos sykepleierne på Bærum sykehus. Foto: NRK

Hjernevask-aktuelle Harald Eia forteller i siste utgave av Sykepleien at han har en sykepleier i magen. Selv om han er mann.

Les intervjuet her.

Vi bare spør Harald Eia

Alder:44 år

Aktuell som:Sosiolog og programleder i tv-serien Hjernevask.

 

BAKGRUNN:I Hjernevask spør Eia: Er vi født sånn eller blitt sånn? Første del handlet om likestillingsparadokset; jo mer likestilte vi er, desto mer tradisjonelt velger vi yrke. Han besøkte sykepleiere på Bærum sykehus. Eia, mest kjent som komiker, har fått kritikk fra sosiologkildene sine for å være tendensiøs og altfor biologivennlig.

 

Er det like godt å legge ned arbeidet med å rekruttere mannlige sykepleiere?

– Nei. Kjønnsfordelingen er vel 90-10? Men når vi vet at årsaken delvis er medfødte evner, kan vi lettere gjøre noe med det.

 

Er det naturbestemt at kvinner velger omsorgsyrker?

– Det medfødte forklarer noe. Ikke alt. Men jeg vet at damer som utdanner seg til ingeniør, ofte ender opp i en personalstilling.

 

Kjenner du deg igjen?

– Jeg er jo skilt og har barna annenhver uke. Anne har brydd seg litt mer, og det lille ekstra ga store utslag. Nå er jeg nødt til å gjøre noe med det. Men selv om jeg elsker barna mine, vil du aldri høre meg si at nå vil jeg være på kjøkkenet og slutte i jobben.

 

Ønsker du flere mannlige sykepleiere?

– Jada.

 

Hva er en god manns-prosent?

– Hm. Mer enn ti. Men ikke nødvendigvis 50. Det må jo være forenlig med hva folk har lyst til. Mange menn vil sikkert bli sykepleiere, men blir skremt av det massive kvinnetrykket.

 

Har du selv en sykepleier i magen?

– Det tror jeg absolutt. Jeg liker å se resultater. Men det måtte nok vært akuttsykepleie.

 

Hvordan fordeler påvirkningen av arv og miljø seg?

– I Norge sies det nå at over halvparten av forskjellene på deg og meg er genetisk betinget. Resten skyldes miljø, hva nå det er. Der ligger jeg nå. Men jeg er åpen for å justere.

 

Er sosiologene gammeldagse – og biologene moderne?

– Neeeei. Ofte er sosiologene kulere og følger mer med. Biologene er litt naive: "Kan ikke dere skjønne dette, da, det er ikke så komplisert." Sosiologer er i større grad preget av velferdsstatens verdier.

 

Hva er det beste å lære av Hjernevask?

– At det ikke er dumt å spørre. Dummenikken stiller ofte lure spørsmål.

 

Din største aha-opplevelse om kjønnsforskning?

– Da jeg skjønte at kjønnsforskjeller fins i virkeligheten, men at vi også mentalt leter etter dem. Som om vi er født med en trang til å lete etter mønstre. Det er forvirrende.

 

Hva har overrasket deg mest?

– Det mest uhyggelige var da jeg spurte assistenten til adopsjonsforsker Plomin om jeg kunne spørre om raseforskjeller. Nei, sa han, de måtte passe på omdømmet. Det er noe der, da, tenkte jeg. Det sjokkerte meg litt.

 

Hva er det morsomste du har funnet ut?

– At menn fra æreskulturer er mer hissig enn andre. Det kan måles at de blir mer forbanna av små provokasjoner.

 

Vil du nå endre oppdragelsen av dine to døtre?

– Har tenkt mye på dette. Min søster har hatt store rusproblemer. Jeg har klart meg bra. Mor har klandret seg selv. Jeg har funnet ut at jeg ikke kan forme barna mine, men jeg kan gjøre noe med samspillet og unngå hakking og kritisering.

 

Fått noen reaksjoner fra sykepleiere?

– Nei, men det var artig på Bærum sykehus. En av sykepleierne hadde vært elektriker og hoppet av. Kul historie. De hadde en tøffere tone enn jeg hadde trodd. Gøy, jeg dras mot det.

 

Hva vil du si til sykepleierne?

– Takke dem for jobben. Håper jeg aldri får bruk for dem selv. Etter å ha sett dem med egne øyne – kan de ikke få bedre betalt, da!

 

De hadde en tøffere tone enn jeg hadde trodd.