fbpx Havarikommisjon ved barnedrap Hopp til hovedinnhold

Havarikommisjon ved barnedrap

Hvert år dør mellom to til fire barn etter å ha blitt utsatt for vold. Redd Barna vil ha en egen "havarikommisjon".

Redd barna ønsker å styrke rettsvernet til barn som utsettes for vold.

- Vold mot barn er et alvorlig samfunnsproblem i Norge. Titusener av barn opplever vold og mishandling i sin egen familie, av de som står barnet aller nærmest. Hvert år dør to til fire barn som følge av skadene, sier Marianne Borgen, leder av Redd Barnas Norgesprogram i en pressemelding.


Må sikre barns rettsvern

Leder av Landsgruppen av Helsesøstre, Astrid Grydeland Ersvik, sier de ikke har diskutert Redd Barnas forslag.

- Generelt kan jeg si at vi alltid er for tiltak som sikrer barns rettsvern. Det er en av de viktigste oppgavene vi har. Vi kan alltid bli bedre. Både til å oppdage, varsle og melde ifra dersom vi mistenker omsorgssvikt, sier Ersvik.

Landsgruppen har diskutert problematikken ved flere anledninger og skrevet flere høringssvar.

- Å motivere foreldre til selv å ta kontakt med barnevernet når vi oppdager omsorgssvikt, er noe vi jobber mye med, sier hun.


Foreldrevern

Det er etter hvert blitt mange eksempler på at barn som lever i hjem med omsorgssvikt. De siste eksemplene på det er oppslaget i Aftenposten om to småbrødre som skal ha blitt torturert og voldtatt av barnevakten. Barnevernet mottok mange bekymringsmeldinger om forholdet, uten at noe skjedde.

- Jeg blir ganske så sinna når jeg leser om dette. Av og til kan man få følelsen av at det handler mer om foreldrevern enn barnevern, sier hun.

Farlig

Når noen sender en bekymringsmelding til barnevernet uten at det følges opp, mener Ersvik det er farlig på flere måter.

- Det er farlig for barna som må fortsette å leve i et hjem med omsorgssvikt, men det er også farlig fordi varslere gir opp å melde når ingenting skjer, sier hun.


Tydelig stemme

Ersvik mener at helsesøstrene har en viktig oppgave overfor barn.

- Vi skal være en tydelig stemme på vegne av barn. Vi ser dem i mange situasjoner og er derfor være viktige for å sikre at barn får, og har, et rettsvern, sier hun.


Utfordrer Lysbakken

Redd Barna har sendt et brev til barneminister Audun Lysbakken, hvor de utforderer han til å opprette en havarikommisjon.

- Vi har nylig mottatt brevet fra Redd Barna. Vi må ha denne saken til vurdering litt før vi kommenterer om det kan bli nedsatt et utvalg for å utrede en modell, er svaret fra statsråden.

Han er for tiden "låst" inne på Thorbjørnsrud hotell på Jevnaker sammen med resten av regjeringen i budsjettforhandlinger frem til tirsdag ettermiddag.


 

- Vi skal være en tydelig stemme på vegne av barn, sier leder av Landsgruppen av Helsesøstre, Astrid Grydeland Ersvik.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse