fbpx Avblåser romslig oppgjør Hopp til hovedinnhold

Avblåser romslig oppgjør

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) vil ha maks 1,8 prosent lønnsvekst i industrien. Det kan få konsekvenser for likelønnskampen.

Førstkommende fredag starter lønnsoppgjøret for alvor. Da møtes LOs Fellesforbund og NHO-landsforeningen Norsk Industri ved forhandlingsbordet. Og om en snau måned får vi vite om "første par ut" i vårens lønnsoppgjør ender med avtale eller streik. Oppgjørene for bygg og anlegg og hotell og andre følger tett på.

Oppgjøret i vår er et forbundsvist oppgjør, hvor de ulike forbundene forhandler direkte med sine arbeidsgivermotparter, med hovedsammenslutningene som koordinerende parter.

 

Konkurranseevnen

NHO mener man i år kan avblåse alle tanker om et romslig oppgjør.

Utgangspunktet for NHO er at industrien må styrke konkurranseevnen, og dermed holde seg innenfor 1,8 prosent lønnsvekst, som er det de viktigste handelspartnerne legger opp til. Også offentlig sektor må holde seg innefor rammene industrien setter, og ikke bevilge seg ekstra penger, mener NHO.

 

Ikke likelønnsløft

Også NHO har registrert at likelønnsspørsmålet vil være sentralt i vårens oppgjør.

Men et oppgjør med midler fra staten til å gjennomføre et lønnsløft av kvinnedominerte grupper i offentlig sektor, vil ikke NHO ha noe av.

- Utviklingen på privat side må legges til grunn. Ellers blir ikke oppgjøret bæredyktig, sier NHOs-forhandlingsdirektør Rolf Nergård til Dagens Næringsliv.

 

Kvinnelønn-klemme

- Mange bedrifter tjener ikke tilstrekkelig med penger til å betale den lønna vi mener våre medlemmer fortjener. Dersom vi stiller for høye krav, vil de ansatte bli møtt med et umulig produktivitetspress. Flere hotellsenger må res, flere gulv vaskes og flere hotellrom ryddes per time - hvis ikke blir det outsourcing. Det er et dilemma for oss, sier Fellesforbundets leder Arve Bakke.

- Men selv om det er mindre til fordeling, må vi beholde viljen til å omfordele. De som har minst, må få mest. Det innebærer at kvinnene i hotell- og restaurantnæringen vil få mer i kroner og øre enn gutta i verkstedindustrien, sier Bakke.
Utviklingen på privat side må legges til grunn.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse