fbpx Mat mot svangerskapsforgiftning Hopp til hovedinnhold

Mat mot svangerskapsforgiftning

Vitamin D samt frukt og grønt reduserer risikoen for å få svangerskaps-forgiftning. Typisk "junk food" virker derimot motsatt og kan øke risikoen, viser norsk forskning.

Det er to publikasjoner fra Folkehelseinstituttet som viser dette. Studiene omfatter vel 23 400 førstegangsfødende rekruttert til Den norske mor og barn undersøkelsen. 

Den ene studien viste at kvinner som tar tilskudd med vitamin D, har lavere risiko for svangerskapsforgiftning enn de som ikke gjør det. Effekten var mest uttalt for de som daglig tok vitamin D tilsvarende mengden i en barneskje tran.

Den andre studien viste at kvinner som spiser mye grønnsaker og frukt og bruker vegetabilske oljer i kostholdet, har lavere risiko for å utvikle svangerskapsforgiftning enn kvinner som spiser lite av disse matvarene. Denne studien viste også at et kosthold med mye "junk food" som bearbeidet kjøttmat, lyst brød, salte snacks og sukkerholdig drikke er assosiert med økt risiko for svangerskapsforgiftning. Dette gjelder særlig dersom kvinnene samtidig spiste lite grønnsaker.

 

Vitaminer gjennom kosten er best
- Disse funnene er spennende og stemmer godt med det som er vist i tidligere norske studier. At et sunt kosthold også kan beskytte mot svangerskapsforgiftning er et viktig funn, sier Anne Lise Brantsæter i Divisjon for miljømedisin ved Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Det har tidligere vært undersøkt om tilskudd av antioksidanter (som vitamin C- og E-tilskudd) kunne redusere risikoen for svangerskapsforgiftning. Men resultatene er mye bedre dersom dersom den gravide får i seg antioksidanter gjennom kosten.

 

Ukjente årsaker  
Årsakene til svangerskapsforgiftning er ukjente, men mange av risikofaktorene, for eksempel overvekt, høyt blodtrykk og diabetes, er de samme som for hjerte-karsykdom. Det er tidligere vist at enkelte komponenter i kostholdet som sukker, fett og kostfiber påvirker risikoen for svangerskapsforgiftning, og den nye studien bygger opp under dette. Dette er imidlertid den første gangen at kvinners kosthold i form av ulike kostmønster er undersøkt mot svangerskapsforgiftning.

Svangerskapsforgiftning oppstår i siste halvdel av svangerskapet, og kjennetegnes av høyt blodtrykk og protein i urinen. Det er en komplikasjon som rammer 3-5 prosent av alle gravide. I lette tilfeller kan mor være upåvirket av tilstanden, men i alvorligere tilfeller kan svangerskapsforgiftning bli livstruende for mor og foster. Den eneste behandlingen er forløsning, og svangerskapsforgiftning er derfor en viktig årsak til for tidlig fødsel. Blant 23 423 førstegangsfødende i studien var det 1 267 (5,4 prosent) kvinner som fikk diagnosen preeklampsi.

De to studiene er publisert i Journal of Nutrition og  Epidemiology. Arbeidet er et samarbeid mellom forskere fra avdeling for miljømedisin og avdeling for epidemiologi ved Nasjonalt folkehelseinstitutt.

 

Kilde: fhi.no

Disse funnene er spennende og stemmer godt med det som er vist i tidligere norske studier.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse