fbpx Uten en tråd Hopp til hovedinnhold
Kandidat 9

Uten en tråd

Da sykepleier Kjersti Valviks mor ble alvorlig syk, ville hun hjelpe som best hun kunne. Resultatet ble «Den trådløse varsleren».

Smartpris: Den trådløse varsleren
Idémaker: Sykepleier Kjersti Valvik, Fjaler kommune.


Av og til er det de vanskelige livssituasjonene som setter hjernen på sporet av de kreative løsningene. En syk mor med alvorlig hodeskade og behov tilsyn døgnet rundt, resulterte i at sykepleier Kjersti Valvik sammen med sin mann oppfant «Den trådløse varsleren».

- Vi gledet oss alle til at hun skulle få komme hjem, men skaden gjorde at mor fikk problemer med balansen. Faren var stor for at hun skulle falle.

Valvik har i tillegg to barn som også trenger tilsyn og oppmerksomhet.

- Jeg kontaktet hjelpemiddelsentralen for å høre om de hadde et varslingssystem vi kunne ha hjemme. Mor var blitt vant til snorsystemet på sykehuset. Når hun dro i snoren, visste hun at noen ville komme og hjelpe henne, forteller Valvik.

Hjelpemiddelsentralen kunne bare tilby vanlige trygghetsalarmer. Det syntes Valvik var altfor kostbart og tungvint.

- Vi trengte et varslingssystem som gav mor trygghet og oss frihet til å drive med andre sysler i nærheten. Spesielt at vi kunne sove i et annet soverom, sier hun.


Sender og mottaker

Slik ble ideen om den trådløse varsleren født. Systemet består av en sender og en mottaker.

- Jeg fikk hjelp av mannen min som er elektriker. Vi har brukt en trådløs ringeklokke som sender og mottaker. På senderen kan man montere en vippebryter med snor. Det er gunstig for brukerne som er mer komfortable med å dra i snoren fremfor å trykke på knappen. Mottakeren kan festes i et belte slik at den er enkel å ha med seg, forklarer Valvik.

- Kunne dere ikke like godt brukt «baby-calling»?

- Vi tenkte på det, men det er ikke lov. Det regnes som overvåking. Den må stå på hele tiden. Brukere har rett på privatliv. Med Den trådløse varsleren, gir brukerne beskjed når de trenger hjelp samtidig som privatlivet vernes. Den egner seg også godt for personer som ikke har evne til å kommunisere, sier hun.


Stort potensial

Valvik tror potensialet for oppfinnelsen er stort.

- Det er en billig og trygg løsning. Systemet er ikke avhengig av strøm og vil derfor ikke bli påvirket av lyn og torden. Jeg mener den har spesielt stort potensial for pårørende, personlige assistenter og andre hjelpere som jobber i boliger med for eksempel fysisk og psykisk utviklingshemmede, sier hun.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse