fbpx Kateter i lomma Hopp til hovedinnhold
Kandidat 7

Kateter i lomma

Hver lomme, sitt kateter. Mer fristende å fylle på, enklere å velge riktig, og tidsbesparende i stressede situasjoner med kritisk syke pasienter. Dette er tanken bak «Cathpack».

Smartpris: Kateterorganisator
Idémaker: Sigrún Anna Qvindesland, Stavanger universitetssykehus

Forslaget «Cathpack» kommer fra Sigrún Anna Qvindesland, som jobber på akuttmottaket ved Stavanger universitetssykehus. Ideen er en kateterpose for oppbevaring, enkel tilgjengelighet og påfylling av rene katetre.

- Hva er problemet med dagens kateterordning?

- Ved akuttmottaket SUS har vi i dag katetrene i skuffer i akuttrallen. Der ligger katetrene buntet med strikk rundt seg, gruppert etter størrelse, forteller Qvindesland.


Klønete i dag

Det er flere problemer med det, ifølge oppfinneren: Størrelsen på katetrene er skrevet med veldig liten skrift, så det kan være vanskelig å se hva som står. Katetrene er lange «stilker», og det kan være litt klønete å stappe og ordne katetrene i strikken. Dersom strikken skader papiret ved av- og pårulling, kan steriliteten skades. Det hender at det i stedet blir mange løse katetre, noe som er enda mindre oversiktlig.

- I tillegg er det i en hektisk hverdag er lett å glemme og fylle opp før det blir tomt, eller at det blir feil, sier hun.

Qvindesland tror at en kateterpose med god og tydelig merking vil kunne løse problemene.

- Tanken er at den skal kunne rulles som en pølse, og legges i kateterskuffen. Det vil kanskje også være mer fristende å fylle opp når det er tydelig hvilke katetre som skal ligge hvor, og det bare er å legge dem opp i lommen. Problemet med rifter i kateterpapiret vil også unngås, sier hun.


Fallskjerm-prototyp

- Hva vil du bruke eventuelle prispenger til?

- Jeg vil bruke pengene til å lage en prototyp. Foreløpig har jeg laget en liten modell i papir sammen med min mann, Arne Qvindesland.

Og Sigrún Einarsdóttir, som er psykolog ved SUS, har sydd en prototype av stoff. Jeg fått laget en av vanlig lakenstoff, og en av «kladd»-stoff. Jeg ville likt å se prototyper i forskjellige stoff, for eksempel fallskjermsilke, robust papir og laken -sydd av profesjonelle syersker, sier Qvindesland.

Gi din stemme.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse