fbpx Helseturisme på eget ansvar Hopp til hovedinnhold

Helseturisme på eget ansvar

Tannproteser, laseroperassjoner og rehabilitering er dyrt i Norge. Mange benytter seg av reiseoperatørers "helsereiser". Men hvis noe går galt, gjelder det å ha forsikringene i orden.  

Noen nordmenn tar saken i egne hender og reiser til utlandet for å få behandling. Noen gjør det fordi de er utålmodige og vil ikke stå på ventelister. Andre gjør det for å spare penger.

Men hva om det går galt?


Eget ansvar

Statens Helsetilsyn gjør oppmerksom på at nordmenn som i egen regi reiser til utlandet for å få behandling, gjør det på eget ansvar.

- Statens helsetilsyn kan ikke behandle klager på helsetjenester som norske borgere har fått utført utenlands. Heller ikke Norsk pasientskadeerstatning kan behandle erstatningskrav etter slike reiser, skriver de på sine nettsider.


Case

Nylig fikk Helsetilsynet oversendt følgende klage etter øyeoperasjon i Tjekkia.

"En norsk kvinne fikk alvorlig komplikasjon etter øyekirurgi utført i Tjekkia.   Pasienten ble operert med laserkirugi for å forbedre medfødt skjeling. Hun hadde bestilt operasjonen gjennom et selskap som spesialiserer seg på slike "helsereiser".  

Etter operasjonen fikk hun alvorlig betennelse i hornhinnen (keratitt). Dette førte til nedsatt syn. Saken ble meldt til tilsynsmyndighetene av øyeleger ved sykehuset der hun ble etterbehandlet for denne komplikasjonen. Etter deres vurdering var det ikke noen medisinsk grunn for slik kirurgi på denne pasienten."

I klagen bes Helsetilsynet om å følge opp saken overfor øyeklinikken i Tjekkia.

- Dette har vi etter tilsynsloven ingen hjemmel for å gjøre. Det er fullt og helt den enkelte pasients risiko å få utført slike helsetjenester utenlands, melder Helsetilsynet.
 

Mange tilbud

Det finnes i dag mange norske selskaper som tilbyr såkalte helsereiser. I annonsene lokkes nordmenn til å kombinere behandling med ferie.

Det ser ut til at de vanligste behandlingene nordmenn benytter seg av er:

*Klimareiser: for folk med revmatisme, psoriasis eller astma- og allergi. De vanligste reisemålene er Spania, Italia, Montenegro, India og Kanariøyene.

*Synsreiser: For folk som vil kaste brillene og få laseroperasjone for en billig penge. De vanligste reisemålene er Ungarn, Tyrkia, Serbia, Polen, Danmark og Sverige.

Tannreiser: For folk som vil ha Hollywood-smil for en rimelig sum penger. De vanligste reisemålene er Ungarn, Polen og Kroatia.


Pass på

President i Legeforeningen, Torunn Janbu, ber folk være oppmerksomme. Hun oppfordrer blant annet nordmenn å sjekke hva reiseforsikringen dekker. Sjekk  hvem du kan kontakte dersom noe skulle skje i etterkant. I tillegg gjør Janbu oppmerksom på at sykehusinfeksjoner er vanligere i en del andre land enn Norge.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse