fbpx Et glødende hjerte Hopp til hovedinnhold
Kandidat 12

Et glødende hjerte

Selveste hjertet - i 3D, er Wenche Høghaug og Sigrún Anna Qvindeslands hjertebarn.

Smartpris: Hjertets ledningss ystem i 3D
Idemaker: Wenche Høghaug og Sigrún Anna Qvindesland, Stavanger universitetssykehus


Forslaget fra sykepleierne ved Stavanger universitetssykehus er å få laget en modell av hjertets elektriske ledningssystem. Hjertet er tenkt laget som et litt forstørret menneskehjerte, slik at det blir enklere å se hvordan det fungerer. Modellen er tenkt laget i gjennomsiktig hardplast eller glass. Atrier, ventrikler og hjertets skillevegg skal kunne ses. Ledningssystemet tenker de skal lages som lysdioder i en lett synlig farge. Impulsen langs det elektriske ledningssystemet skal kunne ses mens den «reiser» videre langs de elektriske banene.

Pedagogisk hjerte

- Det er behov for et verktøy som bidrar til at vi kan forstå hjertets fungering bedre. Det finnes bilder på papir og virtuell grafikk som viser hvordan ledningssystemet fungerer, men det mangler en fysisk 3D-modell, sier Wenche Høghaug.

- Hva ville være fordelen med det?

- Pedagogisk sett er det lettere å forstå dersom man kan se og ta på - og her kan man se hjertet fra alle vinkler, og man kan gjenkjenne hvordan syke og friske impulser fungerer, sier Høghaug.


Stort bruksområde

- Hvem kan ha bruk for denne modellen?

- Vi tenker at modellen skal kunne brukes i utdanningene til sykepleiere og spesialsykepleiere, ambulansepersonell og medisinstudenter. Men den bør også kunne brukes på kardiologiske avdelinger, akuttmottak og andre avdelinger som kan ha nytte av den.

Også enkelte pasienter kan ha behov for en dypere forståelse hjertets ledningssystem.


Få med flere

- Hva skal eventuelle prispenger brukes til?

- Videreutvikling, slår Høghaug fast.

- Vi er sykepleiere, men ikke ingeniører. Vi har jobbet med ideen noen måneder nå, og ønsker å knytte til oss aktører som kan hjelpe oss å videreutvikle ideen, sier hun.

Gi din stemme.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse